Dat banana bread waar ze in Australië (zie gisteren) zo dol op zijn is een soort cakeachtig brood (of broodachtige cake) op basis van, inderdaad, banaan. Angelsaksische thuisbakkers zijn altijd in de weer met dingen als baking soda, golden syrup en druppels vanille-extract. Ook in het gemiddelde banana bread. Maar ingrediënten die in ons land lastig te krijgen zijn, probeer ik als even kan te vermijden. Nu bakken wij hier al eeuwen zonder, dus zo onmisbaar zijn ze kennelijk ook weer niet. Na enig experimenteren kwam ik uit op dit heerlijk smeuïge banana bread. Lusten ze down under vast ook. Nodig voor 8 personen:
4 (over)rijpe bananen
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter (op kamertemperatuur)
150 g donkerbruine basterdsuiker
1 vanillestokje
1 sinaasappel (alleen rasp)
3 grote eieren (op kamertemperatuur)
1 volle theel bakpoeder
1 theel kaneel
1 snufje zout
wat extra bloem en meel voor de vorm
Stap 1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
Stap 2. Doe boter en basterdsuiker in een kom. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het zwarte merg eruit, doe ook in de kom.
Stap 3. Klop alles met de mixer licht en romig. Als u een sta-mixer heeft is het helemaal ideaal, mix rustig vijf minuten.
Stap 4. Vet intussen alvast een cakeblik (± 25×12 cm) in met boter en bepoeder met wat meel.
Stap 5. Klop de eieren los in een kommetje en giet al mixend geleidelijk bij de boter. Mocht het gaan schiften, geen paniek, voeg dan alvast een of twee lepels zelfrijzend bakmeel toe.
Stap 6. Zeef zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, zout en kaneel samen boven de kom.
Stap 7. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn.
Stap 8. Pureer de bananen met de staafmixer (of prak met een vork) in een aparte kom en voeg ook toe aan het beslag. Stap 9. Mix alles kort maar grondig door elkaar.
Stap 10. Giet het mengsel in de cakevorm en zet iets onder het midden van de oven op een rooster. Bak ± 60-70 minuten. Prik met een satéprikker in het midden van de cake: als die er droog uitkomt, is hij klaar. Nog nat? Dan iets langer in de oven laten.
Stap 11. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, haal er dan uit en laat op een rooster helemaal afkoelen. Serveren: Snij in plakken, eet gewoon zo of besmeer met roomboter. Blijft goed luchtdicht verpakt een dag of 4 heerlijk, daarna droogt hij onherroepelijk uit.
TIPS:
• Kwast de cakevorm in met boter. Leg een op maak geknipt stukje bakpapier op de bodem. Smeer opnieuw in met boter. Bepoeder de wanden met wat meel of bloem. Zo komt het bananenbrood straks extra makkelijk uit de vorm.
• Mijn favoriet: 100 g rozijnen erdoor. Droge exemplaren eerst een half uurtje laten wellen in heet water. Of rum, dat kan ook. Wel vervolgens even omschudden met wat bakmeel, anders zakken ze straks allemaal naar de bodem.
• Geen rijpe bananen? Leg ze even in de magnetron tot ze zwarte plekken krijgen en laat afkoelen.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit is het 7e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas), aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry), aflevering 5 (Suriname met pindasoep) en aflevering 6 (Turkije met adana yogurtlu). Volgende week weer een nieuwe aflevering, dan gaan we naar Thailand.