Sinds enige tijd is het foodbloggersbestand uitgebreid met een blog met de curieuze naam Anja’s Brutsellog. Even brutselen, eh, mailen, met Anja. Het begon allemaal met een aflevering van Villa Felderhof waarin Ronald Giphart bekende dat hij elke dag een dagboekfoto maakt van wat zijn vrouw gekookt heeft, want ook een maaltijd is een kunstwerk. Anja vond het een grappig idee en is toen een blog begonnen met elke avond snel een eetfoto. Al snel kreeg ze vragen of het recept er niet bijkon, en zo geschiedde.
Big brother RSS
Anja (morgen wordt ze 33!) is in het dagelijks leven zojuist aan een nieuwe baan begonnen als administratief medewerkster aan de Hogeschool Utrecht. Ze woont samen met Michel en in het weekend is ook diens tienjarige dochter Britt aan het meebrutselen in de keuken. Inmiddels heeft haar blog een eigen domein (anchel.nl) en een eigen server en regelt Michel de technische kant. Haar favoriete onderdeel is haar RSS-pagina, met de laatste 6 berichttitels van een aantal doorgewinterde foodbloggers. Anja: ‘Zo kan ik de hele dag door kijken wat de medebloggers doen.’
Pakjes & zakjes
Wel verfrissend om te horen tussen al die superverantwoorde culibloggers: aanvankelijk kookte Anja veel met pakjes en zakjes. Maar ook hier verrichte Jamie Oliver inmiddels baanbrekend werk, want na het zien van zijn dvd besloot Anja meer te gaan koken met verse ingrediënten, en zowaar, haar smaakbeleving ontwikkelt zich sindsdien met rasse schreden. Koken leerde ze, zoals velen, van haar moeder, maar ook van kookprogramma’s en zelf uitproberen. Inspiratie haalt ze uit kookboeken, sites en uitproberen (‘vooral als ik dingen heb die echt op moeten’). Anja: ‘Vaak geef ik mijn eigen draai aan recepten, soms ten goede van het oorspronkelijke recept en soms ook niet.’ Het blog is overigens nog volop in ontwikkeling, zo werd onlangs een nieuwe sectie toegevoegd over kookboeken.
What’s in a name
En hoe zit dat nu met die naam? Anja: ‘We hebben de site brutsellog genoemd omdat er simpele en snelle recepten op staan, niet echt culinair. Typisch brutselen vonden we.’ En snel in alle opzichten: ‘Binnen een kwartiertje kan ik een recept met foto geplaatst hebben, dus veel tijd hoef ik er niet in te stoppen.’ Ze heeft geen speciaal publiek voor ogen. ‘Het is echt een hobby, en als andere kijkers het leuk vinden om het ook uit te proberen moeten ze het vooral doen. Hoe meer ‘gezonde’ kokers hoe beter!’ Kijk, da’s pas een bekeerde pakjes-en-zakjeskoker!