Koken mannen anders dan vrouwen? Volgens uitgeverij mo’media wel. Die bracht tegelijkertijd een mannen- en een vrouwenkookboek uit. Eerst maar eens de mannenversie: De perfecte kok. Het begon met een sappige, rode, flinke biefstuk. Mannending bij uitstek, nietwaar? Journalist Marcus Polman wilde weten hoe je nou de perfecte biefstuk bakt, en ging voor zijn rubriek Eten & Drinken in Esquire ruim 2 jaar geleden op zoek naar een specialist die hem dat kon uitleggen. Dat was het begin van een hele serie artikelen die nu gebundeld zijn in een boek, aangevuld met een kwart nieuwe recepten. 33 zijn het er uiteindelijk geworden, maar als je die onder de knie hebt, kun je als man de hele wereld aan, is het idee. Polman: ‘Die 33 ultieme gerechten voldoen allemaal aan drie eisen: simpel, klassiekers en uitgevoerd zoals het hoort.’
Kip versus papaya
Maar wat is nu het verschil tussen mannen en vrouwen in de keuken? Directeur René Bego van mo’media: ‘Mannen zoeken naar perfectie, vrouwen zijn emotioneler. Daar waar de man voldoening haalt uit de perfecte kip uit de oven, gaan vrouwen in de weer met een papayasalade met garnaaltjes.’ Polman voegt eraan toe: ‘Ik wilde een statement maken over m/v koken. Vrouwen houden meer van tuttebellen met een kerstomaatje, een blaadje rucola en een streepje balsamico. Mannen halen voldoening uit iets simpels perfect bereiden, maar dan willen ze wel helder de verschillende stappen weten.’
33 (on)bekende experts
Stad en land is hij ervoor afgereisd, op zoek naar die éne ultieme specialist voor het gerecht dat hij in gedachten had. Of ‘ie nu beroemd was of niet. Zo werd gelauwerd driesterrenchef-in-ruste Cees Helder benaderd voor zelfs twee onderdelen: de omelet en het roerei. Meneer Helder, zoals hij in het boek consequent genoemd wordt, moest even nadenken of hij wilde meewerken, maar uiteindelijk zei hij ja. Desgevraagd geeft hij toe dat hij wel eerst moest oefenen, want hij had al lang geen omelet meer gemaakt. Thuis achter het fornuis? ‘Nee, op de zaak, want die had ik toen nog’. Maar we vinden ook de kroket van Frans Verschoor (Van Dobben), pasta van Mario uit Neck en haring van de beste haringverkoper van Nederland.
Kaviaar lepelen
Alle gerechten zijn stap voor stap in beeld gebracht. Niet op de geëikte manier als een fotoroman, maar als vrijstaande plaatjes in de tekst. Fotografe Saskia van Osnabrugge had er haar handen vol aan, want er werd gefotografeerd op 33 locaties en die verschilden nogal van elkaar. Toch zie je dat niet af aan de foto’s. Haar leukste ervaring was de kaviaar. Na een exquise proeverij van vier verschillende soorten mocht zij de blikken vervolgens leeglepelen.
Test met man
Zelf maar eens de proef op de som genomen. Wel een man ingeschakeld natuurlijk. Hem met het boek in de hand biefstuk laten bakken en opperdoezer aardappeltjes. Onmiddellijk kwam een andere typische manneneigenschap naar boven: eigenwijsheid. De margarine uit het boek werd vervangen door roomboter en het vlees moest toch écht even rusten (‘Raar, dat staat er niet eens in!’). Dan de aardappels. 15 minuten koken werd te lang bevonden, en ‘bakken gaat beter in een mengsel van zonnebloemolie en boter’ (in plaats van alleen boter, zoals in het boek). Tja, daar sta je dan met je perfecte recepten. Deze man was in ieder geval niet op slag bekeerd, de belofte van het boek ten spijt: ‘Wie een gerecht maakt volgens de regels van dit boek maakt het daarna nooit meer anders’.
Marcus Polman denkt intussen alweer aan een volgend boek. Wel vanuit het idee van ‘de perfecte kok’, maar niet met dezelfde opzet. Want dit zijn immers al de 33 ultieme gerechten. ‘Dan kun je niet erachter aan komen dat je nóg eens 33 ultieme gerechten hebt gevonden.’
Lees maandag de recensie van het vrouwenkookboek Hoge hakken in de keuken.
Marcus Polman, De perfecte kok. De enige 33 recepten die je als man nodig hebt, uitgeverij mo’media, 14,95 euro (paperback: 9,95)