Een dinsdagavond zonder Herman den Blijker op tv is kennelijk ondenkbaar. Zojuist is hij weer een nieuw programma gestart: Mijn Tent is Top. Daarin worden 4 koppels gevolgd die in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Den Bosch een restaurant beginnen. En dat beginnen moet je heel letterlijk nemen. De deelnemers krijgen een leeg pand en een hypotheek, maar moeten verder alles zelf doen, vanaf businessplan via verbouwing naar personeel aannemen ende menukaart opstellen.
Dit alles binnen zestien weken en op de voet gevolgd door camera’s. De duo’s kunnen extra geld verdienen in tussentijdse wedstrijden, maar uiteindelijk moeten er drie koppels afvallen (een béétje tv-programma is tegenwoordig immers een afvalrace) en mag alleen het winnende koppel het restaurant houden. Herman den Blijker doet dienst als aanjager, inspirator en motivator die te pas en uiteraard vooral te onpas langskomt, bij voorkeur per helicopter, om de voortgang persoonlijk in ogenschouw te nemen.
Het oorspronkelijke programma komt uit Australië, heette daar My restaurant rules en was een enorme mediahype. Overigens was toen de leiding in handen van de appetijtelijke chef Curtis Stone, toch heel iets anders dan Den Blijker… RTL5 heeft kennelijk grote verwachtingen van het succes in Nederland want pakt flink uit met een uitgebreide website waar je alle ins en outs uitentreuren kunt bijhouden, al dan niet via webcams.
Mijn tent is top, elke dinsdag om 21.30 uur, RTL5 (herhaling op woensdag).