Koken vrouwen anders dan mannen? Tegelijk met het mannenkookboek De perfecte kok verscheen ook het vrouwenkookboek Hoge hakken in de keuken. Het eerste opvallende verschil: de dames hebben 2x zoveel recepten verzameld, 66 tegen 33. Ceasar Salad hebben ze allebei maar het verschil is groot. En illustratief. Voor mannen precies volgens het klassieke recept van meneer Caesar Cardini, terwijl de vrouwelijke versie is uitgebreid met gegrilde kip en avocado. Auteurs Petra de Hamer en Janneke Vreugdenhil: ‘Wij vrouwen weten dat zo’n Caesar Salad daar nóg lekkerder van wordt, en dan bovendien kan dienen als maaltijdsalade (iets wat mannen verafschuwen).’ Hoge hakken in de keuken staat vol recepten voor damesmomenten, van eten-met-vriendinnen of druk-druk-druk-na-het-werk tot liefdesverdriet-met-veel-chocola-op-de-bank. Naast verleidelijk gefotografeerde gerechten ook veel aandacht voor zaken als aankleding, serviezen, sausjes en sapjes. ‘Je moet een vrouw zijn om in te zien hoe belangrijk het is dat alle cocktails dezelfde kleur hebben.’
Gezellig
Beide auteurs hebben hun eigen succesrecepten aangeleverd, en tijdens de vijf dagen fotografie zijn daar nog wat nieuwe gerechten aan toegevoegd. Petra en Janneke kennen elkaar van specialbite.com, waar ze allebei restaurantspotter voor waren. Toen Petra een typisch vrouwenkookboek wilde maken, vroeg ze Janneke om mee te doen, want net als eten is schrijven immers veel gezelliger met z’n tweeën. Ook over de vormgeving waren ze het snel eens. Janneke: ‘We houden allebei van dikke notitieboekjes, mooie agenda’s, gezellige Kitsch Kitchen-achtige afbeeldingen. Het kookboek moest een soort mix worden daarvan.‘
Onderzoek
De vraag of ze vooraf wetenschappelijk verantwoord onderzoek hebben gedaan naar vrouwelijke behoeftes wordt volmondig met ja beantwoord: ‘Onze vriendinnen houden van chocola, van zoet, van gezond, van vis, van licht & slank maar ook van lekkere hapjes en, op zijn tijd, moddervette happen. En van cocktails en van barbecue en van een lekker ontbijtje na een leuke avond. Bovendien houden onze vriendinnen niet van moeilijk doen; aan recepten met eindeloze reeksen ingrediënten was geen behoefte. We waren het er snel over eens dat het een praktisch boek moest worden, met (vrijwel) alleen maar ingrediënten uit de supermarkt en snelle recepten.’
Uitsloven & zooi maken
Ook zij vinden dat er groot onderscheid is tussen mannen en vrouwen in de keuken. Petra en Janneke: ‘Het grote verschil: de man kookt alleen om indruk te maken op zijn vrienden of geliefde. De vrouw kookt omdat de maag liefdevol gevuld moet worden. De man vindt het niet erg om uren in de keuken te staan als er gasten zijn, de vrouw wel. Mannen maken veel meer zooi in de keuken maar dat ruimt de vrouw wel weer op, die is allang blij dat de man zich een keer staat uit te sloven op zaterdag. Dat heeft die man alleen niet door. ‘
Op tournee
Werd bij de presentatie van het mannenkookboek nog Cees Helder gecharterd voor een masterclass eitje bakken, de dames pakken het anders aan, in de vorm van een kleine tournee langs boekhandels met lekkere hapjes. Hou je lokale boekhandel dus in de gaten!
Lees hier over het mannenkookboek De perfecte kok.
Petra de Hamer en Janneke Vreugdenhil, Hoge hakken in de keuken. 66 recepten voor feestjes, dineetjes en jezelf, uitgeverij mo’media, 14,95 euro (paperback: 9,95)