(4 personen/12 ballen)
Bereiden: 35 minuten
In de pan: 45 minuten
Spaghetti with meatballs is een Amerikaanse uitvinding, maar in deze variant zijn de ballen onmiskenbaar Italiaans gekruid. Je blijft ervan eten! Je kunt de balletjes zo groot of klein maken als je zelf wilt. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar de balletjes zijn erg makkelijk om te maken, zeker als je een keukenmachine/blender hebt. Bovendien is dit gerecht prima geschikt om van tevoren te maken en later weer op te warmen.
Nodig:
Gehaktballen:
500 g rundergehakt
3 beschuitjes
2 eieren
½ bosje basilicum
1 klein uitje
20 gr kappertjes
50 gr groene olijven met piment
50 gr gedroogde tomaatjes op olie
2 knoflooktenen
zout & peper
olijfolie
Tomatensaus:
6 tomaten
125 g kastanjechampignons
1 ui
2 knoflooktenen
1 klein blikje tomatenpuree
2,5 dl Italiaanse rode wijn
½ bosje basilicum
Gehaktballen:
- Maal basilicum, ui, kappertjes, olijven, tomaatjes en knoflook grof in de keukenmachine/blender met de pulseknop (of snij fijn).
- Meng dit door het gehakt, samen met de verkruimelde beschuiten, eieren, zout&peper .
- Maak er 12 balletjes van.
- Verhit wat olijfolie in een grote braadpan en bak de ballen even aan.
- Haal ze uit de pan.
Tomatensaus:
- Hak de ui en de knoflook grof.
- Snij de kastanjechampignons in plakjes.
- Verhit nog wat olijfolie in de braadpan en laat de ui zachtjes fruiten.
- Voeg de knoflook en champignons toe en fruit even mee.
- Snij de tomaten in grove stukken en voeg toe met de tomatenpuree.
- Laat alles even pruttelen en voeg dan de wijn toe.
- Hak de basilicum grof en voeg toe aan de saus, plus zout&peper.
- Leg de balletjes in de saus en laat ze op zacht vuur met deksel op de pan gaar worden in ± 45 minuten.
Serveren:
Met spaghetti of tagliatelle, of wat voor pasta je ook lekker vindt.
Lekker met een rucolasalade met noten erbij.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!
Bewaar dit recept op Pinterest: