• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 januari 2007

Smakelijk leven

De Amerikaanse auteur James Salter is vooral bekend door zijn korte verhalen. Samen met zijn eveneens schrijvende vrouw Kay mag hij graag thuis een etentje geven, waarbij al vele beroemde gasten een vorkje meeprikten. Al snel bleek het handig om een boekje bij te houden wie wat wanneer geserveerd kreeg, wie wat niet lustte en wie vooral nooit meer tegelijk met wie mocht worden uitgenodigd. Dat huis-tuin-en-keukenboekje vormde het begin van Smakelijk leven. Een literaire eetkalender voor levensgenieters.

Wie is Engström
Het is inderdaad een soort kalender, met voor elke dag een verhaaltje. Veel persoonlijke anecdotes met kennelijk beroemde mensen zonder verdere introductie, maar die mij eerlijkgezegd niets zeiden. En intrigerende insider-opmerkingen à la “de amandelkaramel (van Engström) die in Grand Junction wordt gemaakt”. Wie is Engström, waar ligt Grand Junction en hmmm, amandelkaramel…

Van appels tot Titanic
Hier en daar een recept, variërend van bechamelsaus tot chili con carne of de Kay-versie van Ceasar Salad. Veel allerhande praktische wenken over het geven van etentjes. Maar vooral veel, heel veel verhaaltjes en weetjes van over de hele wereld. Wat is kaas, waar komt de mosterd vandaan, welke appel at Eva, waar spraken Toergenjev en Flaubert in 1872 over tijdens een etentje (de liefde, uiteraard), waar kun je lekker lunchen in Zuid Frankrijk, wat is het verschil tussen Japanse en Chinese eetstokjes, waarom verkocht men vroeger sinaasappels in de bios (tegen de stank!) en wat at men tijdens het allerlaatste diner op de Titanic. Wat je noemt een gevarieerd geheel, maar onderhoudend is het wel.

Al dente
Een verhaal begint soms doodgemoedereerd met “’In een klein huis smaakt alles lekkerder,’ zei koningin Victoria een keer.” Waar het echtpaar het allemaal vandaan heeft, geen idee. Maar volgens eigen zeggen hebben ze er dan ook jaren over gedaan en is er veel voor gereisd. De volgorde van de artikelen lijkt volstrekt willekeurig. 22 januari: wie nooit tegelijk uitnodigen, 23 januari: het Grand Dictionnaire de Cuisine van Alexandre Dumas père, 24 januari: hoe kook je pasta al dente (inclusief  sneer dat ook in Italië geserveerde pasta vaak het al dente stadium al lang gepasseerd is). Geen pageturner tijdens een lange vlucht, maar wel leuk om in gedoseerde porties tot je te nemen.

James en Kay Salter, Smakelijk leven, Meulenhoff, € 25,00

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Sonoma Dieet

Maïs met salsa en meikaas

Nieuwe hoge hakken in de keuken

Vorig bericht: « Italiaanse gehaktballen in tomatensaus
Volgend bericht: Harold McGee »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN