• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 februari 2007

Kant en klaar maaltijden

Ik heb het hele weekend moeten bijkomen van de proeverij van afgelopen zaterdag. Met een man of 30 hebben we ten behoeve van de nieuwe editie van de Culinaire Almanak 2007 van Will Jansen circa 200 kant en klaarmaaltijden geproefd. In een bibberkoud leegstaand grand café in het schone Diepenheim was de fine fleur van proevend Nederland (waaronder chefkoks, vinologen, auteurs, bloggers, kookschoolhouders en amateurkoks) bijeen om geheel vrijwillig de meest vreselijke zaken voorgeschoteld te krijgen. Het viel waarachtig niet mee.

Will en zijn vrouw Anka renden af en aan met dampende bakjes om het hongerige panel van een schier eindeloze hoeveelheid testmateriaal te voorzien. Er stond vooral Hollandse pot op het menu. Veel stamppotten en AGV-tjes (aardappels-groente-vlees), maar ook vernederlandste zaken als bami, nasi en macaroni. De proefformulieren bevatten in te vullen categorieën als ‘ruikt als echte maaltijd'(zelden), ‘zoet’ (bijna altijd), ‘zout’ (viel zowaar mee), ‘bitter’ (soms), ‘zuur’ (vaak), ‘pittig/kruidig’ (helaas zelden), ‘vette smaak’ (ja!) en ‘bijsmaken’ (helaas). En natuurlijk het eindcijfer, variërend van 1 tot 7. Categorieën 1 en 2 waren favoriet. Slechts een niets-aan-de-hand-mihoen schopte het bij mij tot een 4.

Enkele dieptepunten wil ik u niet onthouden. Witlof’stamppot’ die eruitzag als een vaalgele vloeibare saus. ‘Vergetengroentenstamppot’, die overheersend smaakte naar boerenkool, terwijl er volgens de verpakking toch echt sperziebonen (9%), spinazie (9%), broccoli (7%) en prei (1%) zou moeten inzitten. Plus worst met rookspray. Een grote gezinsverpakking ‘Italiaanse’ macaroni bolognese (onheilspellend genoeg van het merk Orient Plaza) met knaloranje vettige smurrie waarin welgeteld 4 flintertjes wortel.

Een Iglo ‘Franse maaltijd’ met zompige aardappelpartjes, taaie reepjes vlees en fleurige wortel/doperwten (wat is daar trouwens Frans aan?) was weliswaar de enige maaltijd die bij benadering leek op de foto op de verpakking, hij smaakte helaas hardnekkig naar muf karton. Een AH stoommaaltijd zalm/broccoli zag er zowaar frisgekleurd uit (als één van de zeer weinige gerechten die dag) maar rook dermate zuur dat we er niet aan durfden te beginnen. Maar met stip het aller-allerergste gerecht was de hete bliksem, die door alle aanwezigen unaniem als ‘een bak kots’ werd omschreven.

‘Niet doorslikken hoor!’ had Will Jansen vooraf waarschuwend geroepen. Al die conserveringsmiddelen, levensgevaarlijk. Wellicht mede daardoor was er verrassend genoeg rond lunchtijd een run op de versgesmeerde broodjes. Rammelende honger! Nog verrassender: ondanks de treurnis van de dis, zat de stemming er goed in. De hilariteit nam in de loop van de dag alleen maar toe en vanaf elke tafel klonk regelmatig bulderend gelach bij het zien van weer een volgende culi-aberratie, zoals de saté op lollyformaat.

Conclusie: het is veel erger gesteld met de kant-en-klaarmaaltijden dan ik ooit had kunnen vermoeden. Vet, zoet en zonder kraak of smaak. Laat staan vitaminen. Dit kun je jezelf (en je gezin) niet aandoen. En toch schijnen er dagelijks (!) 4 miljoen van dit soort bakken over de toonbank te gaan. Verbijsterend, dat zoveel mensen dit zichzelf aandoen. (slechts een minieme greep uit het enorme aanbod)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ontbijten bij het Rijksmuseum

Gastronomisch Symposium: deel II

Culinaire Almanak proeverij

Vorig bericht: « Culinaire Almanak
Volgend bericht: Snoek vissen bij Dilvis »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN