• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 mei 2007

Pasta secca

Een boek dat eruitziet als een pak pasta: lang en smal. Pasta secca is helemaal gewijd aan droge pasta. Kennelijk werd het na de trend van versgemaakte-pasta-is-de-enige-echte tijd voor een lofzang op ‘gewone’ droge pasta. De auteur is langs 7 verschillende Italiaanse koks gegaan om hun favoriete recepten te ontfutselen. Wie dacht met spaghetti, penne en fusilli al een heel eind te komen kan hier zijn lol op. De ziti zijn kenmerkend voor Napels en omstreken, maar ik ken ze vooral uit The soprano’s, waar Carmela en haar vriendinnen altijd wel een schaal in de vriezer hebben staan. Verder kwam ik ook allerlei onbekende soorten tegen met intrigerende namen als wolvenogen, meloenpitten en vingerhoedjes.

Carbonara voor 3
De voordelen van droge pasta ten opzichte van verse zijn me overigens na lezing van het boek toch niet helemaal duidelijk. Vooral niet door zinnen als ‘droge pasta was in eerste instantie bedoeld als houdbare versie van verse pasta’. Wat was dan de tweede instantie? Verder nog wat hoofdstukken met geschiedenis, zoals hoe de tomaat z’n intrede deed in Napels. En ook weet ik intussen dat je carbonara minstens voor 3 personen moet maken, anders kloppen de verhoudingen niet.

Pasta voor gevorderden
De recepten zijn beslist anders-dan-anders. Hier geen simpele macaroni met kaas maar spaghetti met geconfijte venkel, kappertjes en ansjovis, ziti met mul, rozijnen en pijnboompitten, tubettoni met venusschelpen en courgettebloemen. Mmmm! Pasta voor gevorderden. Gek genoeg komt in veel recepten piment d’Espelette tegen in plaats van de gebruikelijke peperoncini, maar dat zal wel komen omdat de auteur in Frankrijk woont.

Kappertjes uit Pantelleria
Overigens struikel je af en toe over onmogelijke ingrediënten zoals lendenbiefstuk van buffel, gedroogde ijslandse (?) kabeljauw, pioppino paddestoelen, piennolo tomaatjes, ansjovisextract uit Cetara, kappertjes uit Pantelleria, Gaeta olijven en caciocavallo podolico, wat een kaasje blijkt te wezen. Maar daar valt wel een mouw aan de passen toch? Gelukkig is pecorino romano en pancetta hier inmiddels wel wijd & zijd verkrijgbaar.

Paprika-explosies
Laat ik tenslotte niet vergeten te vermelden dat het boek vol zit met prachtige grote foto’s met veelkleurige explosies – ik kan er geen ander woord voor bedenken – van paprika’s en mooie kleine (Vesuvius-)tomaatjes, pompoenen en sardientjes. Extreme close-ups van de gerechten, maar ook van iets simpels als een takje rozemarijn. Het ziet er allemaal even verrukkelijk uit.
Help! Ik wil naar Napels!

Alba Pezone, Pasta secca, uitgeverij Tirion, € 18,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Brownies

Kookboek als (relatie)geschenk

The Truth about Food

Vorig bericht: « Salade met groene asperges, kip en blauwe kaas
Volgend bericht: Aardbeiensoorten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN