• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 september 2007

Masterclass ui snijden met Cees Helder

Zojuist heb ik van Cees Helder (ik mag meneer Helder zeggen) haarfijn uitgelegd gekregen hoe je een uitje snijdt. Hoe dat zo? Uitgeverij Mo’Media presenteerde vijf nieuwe kookboeken en had de illustere sterrenchef speciaal voor deze taak over laten komen. Vorig jaar hadden ze hem ook al doen invliegen, toen nog slechts voor één boek (De perfecte kok), waarna hij aan het verzamelde journaille demonstreerde hoe je een perfecte omelet bakt. Het woord flansen zou ik in deze context uiteraard niet durven gebruiken. Maar dit keer was dus de ui aan de beurt.

Iedereen kan het
Zoals auteur Marcus Polman van kookboek Nog Beter Koken Met De Perfecte Kok al zei: ‘Iedereen kan een uitje snijden. Beetje hakken, beetje prutsen. Maar hoe snij je nou De Perfecte Ui?’ Dat is lastig in woorden weer te geven, maar ik ga het proberen. Zelfs foto’s maken bleek niet eenvoudig, want meneer Helder kan het sneller dan de sluitertijd van mijn toestel.

Sneetjes snijden
Neem om te beginnen een flink mes, niet zo’n lullig aardappelschilmesje. Snij de uiteindes (wortelaanzet en kapje) van de ui, pel met het mes het schilletje eraf en snij de ui dan doormidden. Leg de halve ui voor je op een snijplank, en hou hem met je vingers vast aan de kant van de wortelaanzet. Snij er nu met de punt van het mes evenwijdige sneetjes in. Niet helemaal doorsnijden tot waar je vingers zitten, dan hou je de ui namelijk handig bij elkaar, en het is meteen ook wel zo prettig voor die vingers.

Berg flintertjes
Hou nu het mes evenwijdig aan de snijplank en maak twee of drie insnijdingen, ook weer niet helemaal tot het eind. Snij nu dwars op de eerste serie sneetjes zodat je een berg met kleine flintertjes ui krijgt. En dat overgebleven kontje? Daar gaat meneer Helder niet moeilijk mee staan pielen, dat gaat gewoon hopla in de soep. Blog-collega Ronald van Zestz.com heeft het al snel in de vingers.

Binnenkort uiteraard meer over de gepresenteerde boeken!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Danegg weg bij Albert Heijn

IJsmachine

Genius knoflookmolen

Vorig bericht: « Viswijzer: wat is goede vis?
Volgend bericht: Risotto met garnalen, doperwten en koriander »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN