Zojuist heb ik van Cees Helder (ik mag meneer Helder zeggen) haarfijn uitgelegd gekregen hoe je een uitje snijdt. Hoe dat zo? Uitgeverij Mo’Media presenteerde vijf nieuwe kookboeken en had de illustere sterrenchef speciaal voor deze taak over laten komen. Vorig jaar hadden ze hem ook al doen invliegen, toen nog slechts voor één boek (De perfecte kok), waarna hij aan het verzamelde journaille demonstreerde hoe je een perfecte omelet bakt. Het woord flansen zou ik in deze context uiteraard niet durven gebruiken. Maar dit keer was dus de ui aan de beurt.
Iedereen kan het
Zoals auteur Marcus Polman van kookboek Nog Beter Koken Met De Perfecte Kok al zei: ‘Iedereen kan een uitje snijden. Beetje hakken, beetje prutsen. Maar hoe snij je nou De Perfecte Ui?’ Dat is lastig in woorden weer te geven, maar ik ga het proberen. Zelfs foto’s maken bleek niet eenvoudig, want meneer Helder kan het sneller dan de sluitertijd van mijn toestel.
Sneetjes snijden
Neem om te beginnen een flink mes, niet zo’n lullig aardappelschilmesje. Snij de uiteindes (wortelaanzet en kapje) van de ui, pel met het mes het schilletje eraf en snij de ui dan doormidden. Leg de halve ui voor je op een snijplank, en hou hem met je vingers vast aan de kant van de wortelaanzet. Snij er nu met de punt van het mes evenwijdige sneetjes in. Niet helemaal doorsnijden tot waar je vingers zitten, dan hou je de ui namelijk handig bij elkaar, en het is meteen ook wel zo prettig voor die vingers.
Berg flintertjes
Hou nu het mes evenwijdig aan de snijplank en maak twee of drie insnijdingen, ook weer niet helemaal tot het eind. Snij nu dwars op de eerste serie sneetjes zodat je een berg met kleine flintertjes ui krijgt. En dat overgebleven kontje? Daar gaat meneer Helder niet moeilijk mee staan pielen, dat gaat gewoon hopla in de soep. Blog-collega Ronald van Zestz.com heeft het al snel in de vingers.
Binnenkort uiteraard meer over de gepresenteerde boeken!