• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 november 2007

Kookboek Herman den Blijker

Herman den Blijker is een fenomeen. Zijn televisieprogramma’s zijn een grote hit, RTL heeft hem naar verluidt weer voor een aantal jaren laten bijtekenen, en zijn horeca-imperium groeit en bloeit. Zojuist verscheen zijn nieuwe kookboek met een titel die recht evenredig lijkt aan de omvangrijke gestalte van de maker: Herman. Kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten. Het is bovendien een zeer plastisch boek geworden. Alsof Herman met een dictafoontje door de wereld is gedenderd en een radeloze typiste de boel uit arren moede maar letterlijk heeft overgenomen. Een restaurant is een zaak, eten is vreten, een hoofd is een kop danwel kanis, even wordt effe en iets is nooit zomaar lekker, maar ‘achterlijk lekker’. Of ‘ik ben platgegaan voor die krengen’. ‘Shit, dacht ik, dit gaat uit de klauwen lopen’, ‘een bakkie doen’, ‘knoerten van oesterbars’, ‘een vreetgrot met gewelven’, ‘zuipen’, ‘beulen’, ‘beuken’, obers die ‘sjouwen met schalen vanuit een loei van een keuken’. Zelfs de hoofdstuktitels doen er aan mee: slobberen, koppensnellen, zwoegen. Je moet er van houden, noteert de keurige recensent met zuinig mondje.

Liefdesverklaring
Het boek wil een combinatie zijn van een basiskookboek, verhalenboek en een naslagwerk. In zijn onvermoeibare zoektocht naar de allerbeste kwaliteit scheurt Herman de aardkloot over en wij lezers mogen mee op excursie langs zijn vaste adresjes in binnen- en buitenland. Kwaliteit, het woord buitelt van de pagina’s. De beste vis, het beste (gerijpte) vlees, maar ook de lekkerste wijn en de scherpste messen. Het boek is één grote lofzang op Herman’s vaste leveranciers, of het nu gaat om een groot champagnehuis of een kleine messenfirma. Herman houdt van zijn vakmensen en probeert dat in de vorm van interviews en anecdotes over te dragen op de lezer. Zo is de passage over ‘zijn’ slager Piet van den Berg een regelrechte liefdesverklaring.

Vaktermen
Veel leesbare educatie in de vorm van de New Yorkse oestergeschiedenis, de herkomst van de term bouillabaisse of het verschil tussen een Oosterscheldekreeft en een Canadese. Een pleidooi voor het gebruik van blije kippen, maar ook van foie gras. Tips over hoe je het beste vlees koopt, zelfs in Nederland niet-gangbare biefstuksnijwijzen zoals de bavette en de omloop. Veel vaktermen passeren de revue, zoals vlees dat leegloopt of doorslaat, maar liefst altijd op de draad gesneden is. Kijk, daar had ik nou wel wat foto’s bij gewild. Liever dan wéér zo’n pittoreske foto van Herman die inclusief zijn onafscheidelijke sigaar ergens ginder in de verte staart.

De beginnende thuiskok
Dat brengt me meteen bij de vraag voor wie dit boek bedoeld is. Ik zie de gemiddelde televisiefan nog niet aan de slag met gebakken ossenstaart met artisjokken en dragonglacé of het tempereren van chocolade. Voor de beginnende thuiskok bevatten de recepten vol kreeft, patrijs en instructies voor het gebruik van de eendenpers toch wat weinig praktische uitleg. Maar een intrigerend boek is het wel, zeker voor vakidioten waar ik mezelf ook toe reken. En ach, de ware fan maakt het waarschijnlijk niets uit. Die is toch wel dol op Herman.

Herman den Blijker, Herman. Kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten, uitgeverij Kosmos, € 29,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Magazine Koken met Gordon Ramsay

Eten met Bianca

Kookboek Tough cookie

Vorig bericht: « Jamie at home
Volgend bericht: Silvo Toppers »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN