• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 december 2007

Gerijpt vlees

Er is weer eens sprake van discrepantie tussen wat de consument wil en wat eigenlijk goed voor hem/haar is. De consument wil het liefst rood vlees, want koopt ‘op het gezicht’. En rood is vers. Hoe roder, hoe verser, hoe beter. Maar slager Piet van den Berg (en vele chefkoks met hem) gaan voor smaak, en willen vlees dat rijp is. Rijpen, bij wild vaker ‘besterven’ genoemd, is eigenlijk niets meer of minder dan een verrottingsproces. ‘Je moet het zien als wijn’, probeerde Piet het aanschouwelijk te maken tijdens zijn vleescollege van vorige week, ‘die moet ook rijpen.’

Hercule Poirot
Na het slachten van de koe blijven de spieren nog een tijdje verkrampt bewegen. Volgens de filosofie van Piet ‘moeten de spieren elkaar loslaten, elkaar de ruimte geven’. Als een ware Hercule Poirot rees Onno Kleyn op uit de collegezaal om ons een meer wetenschappelijk verantwoorde toelichting te geven. Na het slachten treedt – net als bij mensen – rigor mortis in, lijkstijfheid. Vervolgens worden de eiwitten opgeknipt door enzymen, waarna de PH-waarde daalt en er glutamaten (smaakversterkers) ontstaan.

Zwart uitgeslagen
De rijping met enzymen gaat van binnenuit, het bacterieel bederf vindt alleen plaats aan de buitenkant. Dat viel goed te zien aan de indrukwekkend zwart uitgeslagen côte de boeuf van een 9 weken geleden geslachtte koe. Maar door het vlees goed gesloten te houden met ribben ‘slaat hij dicht’ en beschermt de binnenkant. De zwarte buitenkant is nadrukkelijk niet voor consumptie, die moet eraf gesneden worden maar wat de binnenkant betreft kon zelfs de Voedsel- en Waren Authoriteit het officieel bevestigen: keurig gedaan, niets mis mee.

Morgen: 2 methodes voor het rijpen van vlees

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Een lam uitbenen

Verschil tussen peterselie en selderij

Tropische herfststoofpot

Vorig bericht: « Kookboek Nigella Express
Volgend bericht: Vlees rijpen: natte en droge methode »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN