• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 december 2007

Gerijpt vlees proeven

Na al het gepraat over wel en niet gerijpt vlees tijdens ons rundercollege van slager Piet van den Berg raakt een mens nieuwsgierig. En hongerig. Smaakt gerijpt vlees nu echt anders, lekkerder? We togen ervoor naar het pittoresk-rustieke grill-restaurant De stad Rome in Warmond waar chef Fred Dijsselbloem al dertig jaar troont achter zijn imposante houtskoolbarbecue. Daar lagen al enorme bergen rundvlees uitgestald, vol prikkertjes met de slachtdatum, variërend van week 41 tot week 48, de week waarin de proeverij plaatsvond.
Het was nog lastig proeven. Hoewel er alleen zout was gebruikt om de smaak zo min mogelijk te beïnvloeden, zorgde de houtskoulbereiding wel voor een overheersend accent, hoe heerlijk ook. Kleurverschil in het vlees bleek niet altijd een indicatie van de leeftijd, want in één en hetzelfde stuk koe kunnen pigmentverschillen voorkomen. Bij de prime rib vond ik de oude (week 44) lekkerder, zachter, malser en met meer smaak dan de jonge (week 48), maar bij de entrecote was het juist andersom. Week 47 viel in de mond heerlijk uit elkaar van volle zachtheid, week 46 was ietsje zuurder. Lastig vergelijken was het staartstuk. Daarvan was die van week 47 op de houtskoolgrill bereid, maar die van week 45 langzaam gegaard in de ‘cook &hold’ wat een heel andere structuur opleverde. Zonde van het beest, was de algehele conclusie…
Op zeker moment sloeg zelfs de blaséfactor toe. Zo zou ik normaalgesproken waarschijnlijk een moord doen voor een kogelbiefstukje als die van week 47, maar tussen al dit heerlijks was hij een tikkeltje gewoontjes.Sluitstuk van de avond was een zwart uitgeslagen stuk côte de boeuf uit week 41. Gesneden tot prime rib was hij gedeeltelijk gegaard in de cook & hold, (helaas, je ging bijna naar een sausje verlangen), gedeeltelijk gegrilld met een machtig mooie, stoere vleessmaak als resultaat. Vlees zoals vlees bedoeld is.
Enfin, al met al was lastig proeven dus. Niet in het minst omdat al het vlees heerlijk was, uitzonderlijk mals en vol van smaak. Die ‘vriendinnen’ van Piet, die kunnen er wat van. Gorilla’s in the mist? Neen, chef Fred Dijsselbloem in actie achter de houtskoolgrill…

Morgen: kun je zelf je biefstukje laten rijpen?

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Silvo Toppers

Het ei van Alain Passard

Smokey Al garlic

Vorig bericht: « Vlees rijpen: natte en droge methode
Volgend bericht: Zelf vlees rijpen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN