Ziet dit er niet ontzettend un-dimanche-à-la-campagne-rig uit? Maar het is gewoon afgelopen zaterdag op een pleintje in Rotterdam zuid. Pardon, op Zuid, hoor je te zeggen. Rob Baris is chefkok en horeca-ondernemer te Rotterdam en een fervent pleitbezorger van deze wijk, die niet al te best bekend staat. Maar dat gaat veranderen. Hoopt men al jaren. Rob heeft zelf een kookstudio in een alvast prachtig gerestaureerd stukje straat.
Zijn nieuwe project is een kookboek met recepten gemaakt van producten van de Afrikaandermarkt, een kleurrijke markt die elke woensdag en zaterdag gehouden wordt op het gelijknamige plein. Ook op Zuid natuurlijk. Nu kun je een kookboek uiteraard gewoon in je uppie schrijven, maar Rob pakt het anders aan. Voor dat kookboek houdt hij de komende weken 12 workshops met verschillende gasten (van buurtbewoners, chefkoks, sporters tot – waar ik bij zat – culinaire journalisten). Eerst een rondje inkopen doen op de markt, dan een prettig chaotische workshop en aansluitend diner op de stoep. Een fotograaf loopt mee om de gerechten (en de makers) vast te leggen. Mocht u straks in het boek vier handen quatre mains een knolselderij in perfecte brunoise zien snijden, dan zijn dat die van mij en Will Jansen (hoofdredacteur Bouillon magazine). Twee auteurs hadden de dappere taak om ter plekke de recepten op te schrijven, wat beslist geen sinecure was, want Rob Baris is van de gulle hand danwel het royale gebaar en strooit links en rechts met ingrediënten in het rond. Oja, en de dames wilden ook de ‘filosofische gesprekken’ vastleggen. Want waar gaat het over op zo’n zonnige zaterdag? Over de misvatting dat kant-en-klaarmaaltijden de enige uitweg is als je moe uit je werk komt, over hoe rustgevend het juist is om bij thuiskomst groente te snijden, over dat mensen met ronde wenkbrauwen niet van handleidingen houden, over het gevaar van rode schoenen, over wat je met een sopropo doet, over of Banyuls nou lekkerder is bij chocola of bij bramen. En meer van die dingen.
Naschrift: Het boek is intussen verschenen bij Trichis Publishing en heet Zuid kookt!. Lees hier de recensie.