• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 december 2007

Kookboek De dood in de pot

Een wat eigenaardige titel voor een kookboek: De dood in de pot. Zoals de auteurs in het voorwoord zelf al concluderen: ‘Niet echt verkoopstimulerend, maar het dekt wel de lading’. In dit boek worden recepten gecombineerd met informatie over micro-organismen, risicogroepen, bacteriën en bederf. Gelukkig is er een ondertitel: ’60 lekkere recepten onder de loep’. Ah, er valt ook nog wat te koken. Nog een geluk: al snel blijkt dat het met de vrees voor gortdroge informatie reuze meevalt. Handig, jazeker, maar ook geruststellend (‘Een mens moet zich niet op stang laten jagen door alles wat hem misschien kan overkomen’) en bij vlagen zowaar hilarisch.

Levensmiddelenbioloog
De bovenste helft van de pagina is steeds gereserveerd voor een recept van Florine Boucher, de onderste helft (in een licht ondergrondkleurtje) voor het schrikbarende maar onderhoudende commentaar van levensmiddelenmicrobioloog (fijn scrabblewoord) Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen. Gevaarlijke ingrediënten als schimmelkaas, paddenstoelen, kippenlevertjes en mosselen, maar ook volop ‘onschuldig’ spul, zoals dadels, rode kool en sambal.

Hot item
Bewaarbaarheid is kennelijk een hot item. Ik schreef vorige week al over een nieuw Kliekjeskookboek en ik heb er zelf al eens vragen van luisteraars over beantwoord op de radio. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: restjes snel afkoelen (Beumer: ‘Vooral het traject van 65°C tot 25°C is berucht. Dat moet zo snel mogelijk doorlopen worden’) en dan maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

Poisoning
Hoe combineer je nuttig met onderhoudend? Neem de mosselen met tuinkruiden. ‘Algen onder de microscoop, je raakt niet uitgekeken: wat een vormenrijkdom. Veel leuker dan bacteriën: meer kleur en meer beweging’. Campylobacters zijn ook al een lust voor het oog: ‘Als dartelende zeemeeuwen vliegen ze door het beeld.’ Al snel wordt de sfeer echter grimmiger, met algenbloei, broeikaseffect, gifstoffen en toxinen. En we eindigen met allerhande soorten Shellfish Poisoning, zoals daar zijn Amnesic (ASP), Paralytic (PSP), Diarrhetic (DSP) danwel Neurotoxic (NSP). Volop diarree, misselijkheid, tintelingen danwel verdoofdheid. Maar er is hoop. ‘Voor zowel DSP als NSP treedt herstel op na 1-2 dagen’.

Rijkelt Beumer en Florine Boucher, De dood in de pot, uitgeverij Pereboom, € 18,50

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Foodloversguide

Blue Band Basis kookboek

Televisieserie De eetclub

Vorig bericht: « Het grote kliekjesboek
Volgend bericht: Kookboek Georgisch tafelen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN