‘Janneke Vreugdenhil denkt, leest en schrijft over eten.’ Zo stond het tot voor kort op de site van NRC-next. Sinds de site geheel verbouwd is, is de spreuk verdwenen, maar de insteek van Eten Enzo is onverminderd gelijkgebleven. Bijzonder is haar interactieve aanpak. Samen met lezers zoekt ze antwoord op dringende, grappige of desnoods triviale culi-vragen. Reacties van lezers op haar blog worden weer gebruikt in de krant en vice versa. Omdat het nieuwe webarchief nog maar beperkt is, viel voor deze foodbloggersmarathon de keuze op een recente, maar daarom niet minder lekkere, aanwinst: gegrilde witlof met sinaasappeldressing en rauwe ham.
Recept gegrilde witlof
Janneke: ‘Helaas gaat op de nieuwe website van nrcnext, waarop mijn weblog zich bevind, het archief maar een maand terug. Dat is voor een kookrubriek natuurlijk niet handig en daarom wordt er hard aan gewerkt om mijn recepten blijvend toegankelijk te maken. Zo lang dat nog niet zo is, kan ik als favoriet het beste een heel recent recept kiezen. En zo onnatuurlijk is dat niet, want ik vind heel vaak datgene wat ik net gegeten heb het aller-allerlekkerste ooit: gegrilde witlof met sinaasappeldressing en rauwe ham. Het mooie aan dit voorgerecht vind ik dat het in al zijn eenvoud de hele wereld aan smaken bevat. De witlof is een beetje bitter maar tegelijkertijd ietsje zoet van het grillen, de dressing is aromatisch met zowel zoet als zuur, en de ham – als je een mooie te pakken hebt – is gerijpt en zout. Meer dan dit heb je niet nodig.’
Waarom foodblogger?
Het kookblog Eten Enzo loopt sinds 14 maart 2006. Janneke: ‘Ik ben ermee begonnen omdat op die dag mijn interactieve kookrubriek in nrc.next startte. Die rubriek wordt iedere dag geplaatst op mijn blog. Ik ga ermee door omdat ik elke week weer een heleboel leer van mijn lezers. En natuurlijk omdat eten nu eenmaal veel leuker is als je het met anderen deelt.’
Favoriete blog
‘Een paar keer per week kijk ik op Foodlog. Ik lees lang niet alles – af en toe is de toon me iets te elitair en de discussies iets te oeverloos – maar er is ook altijd wel een bijdrage die me interesseert.