Ik had nog nooit mail van een molenaar gekregen, maar zowaar, ineens bericht in de bus van Ad Roos van Molen De Eendracht (110 jaar oud; de molen dan, niet Ad natuurlijk) in Alphen aan den Rijn: ‘Leuke site hebben jullie, zit echt bomvol met lekkere recepten. Voordat ik die allemaal een keertje heb uitgeprobeerd…. Misschien is het leuk om bij ingrediënten te vermelden, dat sommige van deze spullen te koop zijn bij een molen in de buurt. Daarmee zorgen we ook dat de molen verder kan blijven draaien, en niet stil komt te staan. Wij hebben in onze molen een redelijk assortiment, maar er zijn nog heel veel andere molens die echt in de buurt zitten, en vaak ook wat meelproducten erbij verkopen. Ik hoop dat u dat erbij wilt zetten, want vaak is de smaak ook veel beter (voller) dan het fabrieksproduct.’
Een sympathieke vraag, nietwaar? Maar ja, niet iedereen woont in de buurt van een molen. Ik probeer in mijn recepten ingrediënten bewust zo algemeen mogelijk te houden, en dan nog bereikt mij regelmatig gemopper over kennelijk al te uitheemse spullen die niet universeel van Appelscha tot Zierikzee te krijgen zijn. Daarom ga ik de recepten niet aanpassen. Maar een béétje zelfbakker moet beslist eens naar de molen in Alphen. Komend weekend (vrijdag 18 en zaterdag 19 april) wordt de geheel verbouwde molenwinkel feestelijk heropend en daar verkopen ze alles om meteen mee aan de slag te kunnen. En mocht dat onverhoopt nog niet zo lukken, op de website is zelfs een handige online broodbakhulp te vinden.
De molenwinkel wordt gerund door Ad en zo’n 30 vrijwilligers en is normaalgesproken elke zaterdag open van half 9 tot 6 uur ‘s avonds, maar tijdens het feestweekend ook ‘s avonds van half 8 tot half 11.Molen De Eendracht
Gouwsluisseweg 46
Alphen aan den Rijn