• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 mei 2008

Gestoofde spreeuwen

Dat mussen de eigenaardige gewoonte hebben om van het dak te vallen is spreekwoordelijk bekend. Spreeuwen daarentegen vallen nergens vanaf, zeker niet van een dak. Dat heb ik net nog proefondervindelijk kunnen vaststellen. Terwijl ik in de prachtige voorjaarszon met laptop op het balkon zit te werken aan de Culinaire Scheurkalender 2009 (jottem! Wij kleine zelfstandigen zijn de bofkonten der aarde!), zit boven mijn hoofd, op de rand van het dak, een spreeuw luidkeels te tetteren. Volgens mij zit ik in de weg. Ik bevind mij namelijk halverwege mama spreeuw en een nest met jong spreeuwengrut.spreeuw

De architect van dit hoofdstedelijk appartementengebouw heeft ooit speciaal nestgaten aan laten brengen in de houten balkonrand ten behoeve van de lokale gierzwaluw. Ongetwijfeld een goedbedoeld subsidieprojectje van een gemeentelijke stuurgroep. De gierzwaluwen laten de gaten echter al sinds jaar en dag hardnekkig linksliggen, maar de spreeuwen zijn er dolblij mee. Elk jaar weer is het rond deze tijd een gekwetter van jewelste, terwijl paps en mams spreeuw (ja spreeuwenouder zijn is een heuse duobaan) af en aan vliegen met lekkere hapjes.

De jonge spreeuwtjes zelf heb ik nog nooit gezien, de opening van het nest zit namelijk aan de buitenkant van de gevel. Ik kan ‘m net zien als ik helemaal voorover hang over de reling, maar verder dan een gat valt er niets te zien. En ook elk jaar is het gepiep ineens afgelopen en zijn de kids kennelijk uitgevlogen. Jammer, ik hoop steevast op een demonstratie vliegles-voor-beginners, maar nee. Zou het trouwens elk jaar dezelfde spreeuwenfamilie zijn? Het zou best kunnen. Of niet natuurlijk. Spreeuwen lijken sprekend op elkaar. Zouden ze dat van ons, mensen, ook vinden?

Iets heel anders: zijn spreeuwen eigenlijk lekker? Eksters vinden vast van wel, die liggen al weken op de loer om bij het uitvliegen der jeugd hun slag te kunnen slaan. Even het boek van meneer Artusi erbij gepakt. En verdomd: een recept van Gestoofde spreeuwen. Tussen de ‘Valse lijsters’ (‘oftewel blinde vinken op zijn Italiaans’ – het staat er echt!),  en de ‘Vogeltjes met een tic’. ‘Spreeuwen zijn vogels met middelmatig, taai vlees en ze hebben de volgende behandeling nodig om eetbaar te worden.’ Hmm, misschien toch eens proberen? Met een schepnetje?

Inmiddels zijn de spreeuwen trouwens uitgevlogen!

Zie ook: Pellegrino Artusi – recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Negen kilo frambozen

Kookboek 2: the making of (6)

Gastronomisch Symposium deel I

Vorig bericht: « Koken met Rob Baris
Volgend bericht: Smaakles op school »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN