Vandaag de laaste aflevering van mijn Tefal airfryer-testweken (na de friet en de bitterballen en gebakken aardappels). Het intrigeert me dat er volgens de handleiding van de ActiFry ook groente en fruit in gaargemaakt kan worden. Maar waarom zou je tomaten met 1 lepel olie plus een scheutje water erin doen? Wordt dat trouwens geen soep? Ik probeer het eens met een appeltje. Volgens de handleiding zijn drie appels doormidden gesneden in tien minuten klaar met 1 lepel olie en 1 lepel suiker. Mijn ene geschilde en ontklokhuisde appeltje is na die tijd echter nog knetterhard. Ik snij ‘m in stukjes en probeer het nog eens tien minuten. Echt heel sappig zijn ze nog steeds niet, wel lichtjes gekaramelliseerd. Best lekker als toetje. Maar uit de pan met een klontje boter zijn ze smeuïger.
Kiprecept van Matthijs Vrieze
Het apparaat wordt straks ook voorzien van een kookboek met gezonde recepten van Mathijs Vrieze (van het tvprogramma Eten en Daten). Ik had slechts de beschikking over drie proefvelletjes, waarvan ik de ‘Kipstukjes met sperziebonen, ananas en grove mosterd’ heb uitgeprobeerd. Niet een combinatie die ik zelf snel zou uitkiezen, ik ben een beetje huiverig voor Hawaï-toestanden, maar mijn ouders, broer en schoonzus kwamen eten en die zouden het waarschijnlijk wel weten te waarderen. Nou ja, behalve schoonzus dan, want die is vegetarisch. Voor haar maakte ik hetzelfde recept in een stoofpannetje, zonder kip.
Rauwe boontjes
Na keurig het recept gevolgd te hebben, bleken na 20 minuten de stukjes kipfilet gortdroog en taai terwijl de boontjes nog domweg rauw waren. Alleen de ananas en champignons zagen er patent uit. Wat te doen? De boontjes uit het apparaat gevist en in de magnetron nog even laten nagaren. Maar het mocht niet meer baten: lekker werd het niet. Alleen de schoonzus zat lekker te smikkelen uit haar pannetje. Mijn vader heeft de oorlog nog meegemaakt, dus hij at manmoedig zijn bord leeg, maar vriendlief gaf het na twee happen op en vond het ‘een recept wat nergens op slaat’. Enfin, toen heb ik hem maar naar de puike snackbar om de hoek gestuurd om snel even patat te halen. Al met al werd het toch nog een hele vrolijke avond.
Conclusie:
Voordelen:
Het is een mirakels apparaat. Met slechts een lepeltje vet kun je toch lekkere frieten op tafel toveren, een uitkomst als je aan de lijn doet. En dat zonder hinderlijke frituurlucht in huis. In tegenstelling tot een gewone friteuse kan er ook vlees, groente en fruit in worden ‘gesudderd’ zonder vet. Het apparaat is voorzien van een handleiding met uitgebreide baktijdentabel en je krijgt er ook een kookboek bij van Mathijs Vrieze. Alle losse onderdelen van het apparaat kunnen in de afwasmachine.
Nadelen:
Smaak: Vet is lekker. Het is niet anders. Olie en/of boter geeft nu eenmaal ook smaak mee aan het gerecht. Overigens staat er in de handleiding wel erbij dat je eventueel een extra lepel olie mag toevoegen voor extra smaak.
Tijd: Juist in een tijd dat alles steeds sneller moet, vraag ik me af of er markt is voor een apparaat dat er zo lang over doet. Een vierpersoonsportie friet bakken duurt al snel een half uur tot veertig minuten. Dat is dus net zo snel of langzaam als in de oven, die je meestal toch al hebt. Een gewone friteuse bakt frieten razendsnel in een paar minuten, en heeft bovendien als voordeel dat je ook makkelijk nog een extra portie erachteraan kunt doen. Alhoewel: voor mensen die op de lijn letten is dat juist weer een nadeel natuurlijk 😉
Ingrediënten: Niet alles wat in een frituurpan kan, kan ook hierin. Vanwege het permanent ronddraaiende schoeprad is het apparaat bijvoorbeeld niet geschikt voor tere gevallen als bitterballen en kroketten. En van de dingen die er juist wél inkunnen, is het nut niet helemaal duidelijk (uien, tomaten, kersen, aardbeien en ‘diepvriesschotel uit de Savoie’?). Een kookboek zou daarbij uitkomst kunnen bieden, alleen klopte het bijgeleverde recept wat ik toevallig uitprobeerde volstrekt niet qua timing.
Formaat en geluid: Het is een flink gevaarte dat je niet zomaar weggestopt krijgt in een keukenkastje. En hij maakt nog herrie ook.
Tefal ActiFry (airfryer), vanaf september 2008 in de winkel, adviesprijs: 199 euro
Kijk hier voor testrapport 1: frieten
Kijk hier voor testrapport 2: bitterballen en Opperdoezers
Naschrift: dit is een artikel geschreven in 2008, in de prille oertijd van de airfryer, die toen trouwens nog niet eens airfryer heette. Intussen is er een compleet nieuwe generatie apparaten op de markt, die ik allemaal niet getest heb en die ongetwijfeld heel anders werken. Zelf wou ik het echter graag hierbij laten. Ik red me immers uitstekend in een airfryerloos bestaan.