Niks leukers dan fanmail met tips. Nu weer eentje van Kees. Ik sla de fijne loftuitingen aan mijn adres– ín en ín bescheiden als ik ben – hierbij even over en citeer: ‘Ken jij de Thermomix? Ik zou wel benieuwd zijn naar je ervaringen. Als ik overweeg 1.000 zuurverdiende pleuro’s aan keukenapparatuur uit te geven, wil ik toch wel enige zekerheid dat het niet op het KeukenHulpmiddelenKerkhof belandt.’ Natuurlijk had ik nog nooit en te nimmer van de Thermomix gehoord, het klinkt eerlijkgezegd als een curieuze combinatie van een thermometer en Honig’s nieuwste wereldmix-in-een-zakje. Maar gelukkig, er hoort een website bij:
‘De Thermomix is in de overige Europese landen al bekend en alom gewaardeerd als inmiddels onmisbare keukencomputer. Voor degenen die in korte tijd een complete maaltijd op tafel willen hebben, óf voor de fijnproever die ingewikkelder wil koken. Met de Thermomix 31, levert de Duitse producent Vorwerk een prestatie van formaat.’ Een hoop tekst, maar nou weet ik natuurlijk nog niets. Wat is het nu voor apparaat? De foto lijkt sprekend op een weegschaal.
De hele week
‘De koper van de Thermomix wordt begeleid door middel van een speciaal receptenboek, dat via internet telkens met nieuwe gerechten wordt uitgebreid. Zó kunt u aan het begin van de week zich al verheugen op de smakelijke maaltijden die u zult kunnen bereiden.’ In één keer voor de hele week koken? Hoe dan?
Ferran Adria
En hup, nóg een pagina vol gammel proza: ‘Dit apparaat dankt zijn populariteit aan de beroemde Spaanse kok Ferran Adria van restaurant El Bulli. Een keukenhulp dat volgens vermaarde restaurants goed is voor het invullen van het werk van een zelfstandig werkend topkok. Een mooi wapen in de strijd tegen de te lange werkdagen. Voor mensen met een kleine keuken lijken het grote investeringen, maar de reikwijdte van hun culinaire mogelijkheden verdubbelt er op zijn minst mee.’
Ik moet bekennen dat ik bij Ferran Adria altijd meteen in de ojé-stand spring. Lees: reuze professioneel en peperduur, maar zelden zinvol voor de gewone thuiskok. Al dan niet met lange werkdagen.
Afwassen
Maar er zijn ook andere fans. Zoals ene Frank:‘Ik ben een liefhebber van de Spaanse keuken. Nooit heb ik mij bezig gehouden met het koken. Maar sinds mijn pensionering maak ik lekkere hapjes klaar, vooral soepen zijn mijn specialiteit. Dankzij de Thermomix.’ Aan de foto te zien is het vooral een man met een drankprobleem.
Nou, nog eentje dan: ‘Voor de liefhebber van lekker eten en kokkerellen is het vaak te ingewikkeld om bepaalde bewerkingen te kunnen uitvoeren. Voor de meeste mensen is het ook vaak een probleem met verschillende attributen aan de slag te gaan, gevolgd door een enorme afwaspartij.’ Kan dit apparaat soms ook afwassen? Dat klinkt dat wel weer interessant!
Advies
Kees, als je van mij een advies wilt, slaap er nog eens een nachtje over. Ook al ‘kan de Thermomix worden gecompleteerd met een speciale draagtas’, voor 1000 euro’s kun je heel veel hele leuke dingen doen. Zowel in als buiten de keuken.