Vanaf de boekcover kijken twee olijke, flink bebakkebaarde oudere jongeren mij aan. Koken onder invloed, heet het boek. Eten om bij te drinken is de ondertitel. Een intrigerend, vrolijkstemmend boekwerk. Ik had nog nooit van Ben Canaider of Greg Duncan Powell gehoord, maar kennelijk zijn het in Australië zeer bekende wijnschrijvers, maar dan niet van het genre Hubrecht Duijker. Ze houden duidelijk van een knuppel in een hoenderhok. Andere boeken doen aan ‘aanstellerij’ en ‘onzinnige wijn-spijsvoorschriften’. Hun doel is ‘om de keuken weer te voorzien van wat meer wijn en wat minder voorschriften.’
Spaghetti voor de koningin
Dit is nou wat je noemt een echt mannenboek. Ferme jongens, stoere smaken. Geen liflafferig gedoe. Ook weinig toetjes, want ‘daar valt weinig bij te drinken’. De recepten zijn onderverdeeld in drie onderdelen: Kopen, Koken en Drinken. Als je het boek een kwartslag draait staan langs de rand ook nog extra weetjes, variërend van nuttig (doe eens een ansjovisje door de saus) tot mallotig (serveer geen spaghetti aan de koningin, dat wordt zo’n geslobber).
Dwangmatige kok
Hoofdstukken hebben titels als ‘Overlevingsrantsoenen’, koken als je weinig geld hebt of ‘Delicieus dineren’, verleidingsetentjes voor de dwangmatige kok. Het boek is tevens een oproep tot herwaardering van de lunch. En dan bedoelen de heren een warme maaltijd van drie gangen met minstens een halve fles wijn, niet ‘een broodje gezond’. Nooit geweten dat ze die in Australië ook hebben! Zo wist ik wel meer niet. Ik had nog nooit gehoord van Tasmaanse riesling of Spaanse makreel. En wat zijn ‘glazige aardappels’ en ‘babywortels’?
Kindertip
Het zijn ontegenzeggelijk toffe jongens, maar ze zijn niet van de straat. In een recept staat niet gewoon ‘olijven’, maar ‘Kalamata of Taggiasche’. En een blik tomaten is altijd ‘Italiaans’. Maar evenzo vrolijk wordt ergens anders melding gemaakt van ‘dure spaghettini, maar niet eigengemaakt of vers’. Zelfs voor een fijne opvoedkundige tip draaien ze hun hand niet om: ‘Je moet kinderen niet dwingen hun groenten op te eten: zo pak je het helemaal verkeerd aan. Zet ze gewoon een schandalig grote biefstuk voor en ze zullen noodgedwongen aan hun broccoli beginnen. ‘ Kijk, daar kun je als wanhopige ouder tenminste iets mee.
Goedkope rode wijn
Inhoudelijk zijn hun wijntips niet zo spectaculair anders dan anders, wel doen ze hun best om het allemaal grappig op te schrijven. ‘Kies een slanke shiraz met zo min mogelijk eik’. ‘Een krachtige, zware wijn lijkt lang niet zo agressief en ondrinkbaar wanneer je je tegelijk te goed doet aan een kilo cornedbeef’. Of ‘Biefstuk = wijnvriendelijk, chilipeper niet, dus neem een goedkope rode wijn en laat de serieuze eens een avondje staan’.
Ben Canaider & Greg Duncan Powell, Koken onder invloed. Eten om bij te drinken, uitgeverij Terra Lannoo, € 24,95, ISBN 9789058978486