• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 september 2008

Uitgekookt – bundel met blunders

Ineens lag er een pocket in de brievenbus. Uitgekookt! Culinaire catastrofes. Onthullende verhalen van topchefs over blunders in de keuken. En of dat nog niet genoeg superlatief was, ook nog een foto van een lollige chefkok die hapt naar een vis. Ik ben nooit zo van de verhalenbundels. Ze vallen meestal tegen. Maar ik moet bij deze toegeven: toen ik eenmaal begon te lezen, hield ik niet meer op. Een zeer onderhoudend boekje. Aanvankelijk lijkt het met die rampen in de keuken trouwens wel mee te vallen. Veel chefs houden het heel braaf bij een wat niksig verhaal. Zoals Jamie Oliver die bij wijze van grap in de keuken graag z’n broek naar beneden trekt. Pff, lachen joh! En veel politiek correctheid in de vorm van ‘een collega die we hier X zullen noemen’.

Veldslag
Maar gelukkig, alras komen de echte catastrofes. Ferran Adria (jawel, die van El Bulli) die voor een mega-diner moet koken maar ineens met 300 bedorven kreeften zit. Bill Granger die zijn eerste echte cateringklus per ongeluk een week te vroeg komt afleveren. Een Thais diner op locatie waar geen enkele vorm van keuken blijkt te zijn. Een New-Yorkse oudejaarspartij die door foute planning van de chef uitloopt op een ware veldslag. Wat is het soms fijn om géén chef te zijn.

Kopje warm water
Twee Amerikaanse auteurs hebben de verhalen op papier gezet, waarbij opvallend veel  Londense chefs de revue passeren. De grote afwezigen daarentegen zijn de fameuze Franse gastronomen. Maken die nooit blunders? Of vonden de auteurs het gewoon teveel gedoe om hun vragen in het Frans te stellen? We zullen het nooit weten. Wat ik nu wel weet is dat de meeste chefs niet ontbijten, en dat er curieus genoeg meerdere zijn die de dag beginnen met een kop warm water. Wat ik al wel wist, al was het maar uit Hitte van Bill Buford, is dat het leven van een chef een idioot bestaan is en dat het er vaak volstrekt onmenselijk aan toegaat in de professionele keuken waar steevast knetterhard gewerkt wordt en men elkaar op de been houdt met een speciale vorm van keukenhumor.

Truffeltip
Tenslotte wil ik je deze tip van Tessa Kiros niet onthouden: verklap nooit het menu, dan kan het alleen maar tegenvallen. Ze wilde ooit een feestelijk truffeldiner geven toen haar hoofdingrediënt vol maden bleek te zitten. Als de gasten geen truffel hadden verwacht, hadden ze ongetwijfeld heerlijk gesmuld van haar gerechten, maar nu waren ze alleen maar teleurgesteld.

Kimberly Witherspoon & Andrew Friedman (red), Uitgekookt! Culinaire catastrofes. Onthullende verhalen van topchefs over blunders in de keuken. Zilver Pocket, Uitgeverij Maarten Muntinga, € 5,95, ISBN 9789041762207

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Masterchef finale 2009

Vrouwenkookboek Hoge hakken in de keuken

Kookboek Restaurants van Amsterdam

Vorig bericht: « Kookboek Koken onder invloed
Volgend bericht: Thaise viskoekjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN