• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 december 2008

Boek voor de chocoholic

Na de chocoladetaart van vanochtend blijven we nog even in cacaosferen. Julie Andrieu is een begrip in Frankrijk, maar niemand kent haar in Nederland. Wij zijn vooral gespitst op de Engelse tv-koks. Frankrijk, toch de bakermat van de gastronomie, is voor ons terra incognita. Aan Julie Andrieu zal het niet liggen. Zojuist verscheen de vertaling van Het boek voor de chocoholic. Beetje een rare titel. Dat maken we zelf wel uit, toch? De Franse titel is Le B.A.-ba du chocolat, een lastig vertaalbare term die neerkomt op de elementaire basiskennis der chocola, wat toch iets anders is, lijkt me. Maar, eerlijk is eerlijk, de ware chocoholic kan ook echt zijn (of haar) hart ophalen bij de 140 chocoladerecepten.  Het begintgewoon bij allerlei soorten chocoladeglazuur, chocoladesaus en chocolademelk (van het genre: lepel blijft er rechtop instaan), en dan volgt een parade van koekjes, cakes en cakejes, brownies, crêpes, chocoladebroodjes (pain au chocolat) en niet te vergeten chocolademousse.

Moelleux tot coulant
Uiteraard ruim aandacht voor die Franse specialiteiten, die hier nu eenmaal een stuk minder alledaags gangbaar zijn. Zoals een marquise, een charlotte, een buche (boomstam), een moelleux, een coulant. Een coulant is eigenlijk weer een soort moelleux, maar dan net weer ietsje anders, weet ik nu. En ach ja, stokbrood met chocola, ook al zoiets typisch Frans wat mijn Parijse au-pairkindertjes na schooltijd altijd wegpeuzelden. Je kan het zo gek niet verzinnen, of Julie Andrieu – ik moet mijn toetsenbord trouwens inhouden om er niet steeds Julie Andrews van te maken – kan er wat chocoladeachtigs mee.

Truffels met Nesquick
Een boek met een onvermijdelijk donkerbruine uitstraling. Een vrolijke, gevarieerde vormgeving met prachtige foto’s. En af en toe Julie die als een schoolmeisjesuitvoering van Nigella – maar dan met keurig ruchesbloesje – guitig haar chocoladelepeltje aflikt. Had ik al gezegd dat ze ook truffels heeft? Inclusief grappig verhaal over haar allereerste zelfgemaakte truffels (bonken van margarine en Nesquick, en dan maar heen en weer flink schudden in het pak). En ook nog eens veel taarten. Van een Diplomate tot een Schwarzwalder Kirschtorte, maar ook een Baskische en een Ierse chocoladetaart. Plus ook nog eens veel praktische tips. Je wordt er helemaal choco-high van.

Het enige wat in het boek eigenlijk ontbreekt is onze vaderlandse chocoladetrots en -glorie: hagelslag. Zou de Nederlandse uitgever haar al een pakje gestuurd hebben? Morgen een recept online van Julie, van een chocoladetaart met… wortel!

Julie Andieu, Het boek voor de chocoholic, uitgeverij Terra, € 29,95, ISBN 9789058979698

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mise en place van Margot Vanderstraeten

Nieuwe hoge hakken in de keuken

Kinderkookboek (5): testen en redigeren

Vorig bericht: « Chocolade-amandeltaart
Volgend bericht: Wortel-chocoladetaart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN