• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 februari 2009

Genius knoflookmolen

Gisteren schreef ik al over die fraaie roze knoflook uit het Franse Lautrec. Maar in de doos zat ook nog een Genius knoflookmolen. “Het is echt iets anders dan de knijpers, en het staat ook veel leuker in je recepten, ‘5 teentjes knoflook uit de molen’”, meldt gulle zender Carlo van webwinkel Car L’Eau. Pff, een complete doos met een enorm wit ding, en een handleiding van vele kantjes. Ik hik er eerst een week tegenaan en ga er dan eindelijk maar eens rustig voor zitten.

Minder troep
Waarom zou een mens in hemelsnaam een knoflookmolen willen hebben? Carlo: “Wij merken dat veel klanten, ook liefhebbers en goede amateurkoks, graag met onze knoflookmolens werken omdat het toch wel snel gaat en minder ‘troep’ geeft. We merken ook dat wij veel klanten hebben die vanwege aandoeningen zoals artrose of rheuma niet goed met messen kunnen werken.”
Nou zijn mijn knoflooksnijtechnieken vooralsnog gelukkig prima maar intrigerend is het natuurlijk wel.

Knoflookpeller
In het apparaat moet een gepelde knoflookteen, maar kijk eens aan, bijgeleverd is ook een knoflookpeller, een soort rubberen rolletje waarin je een knoflookteen even heen en weer rolt om ‘m uit zijn jasje te krijgen. Ik wist dat het bestond, maar het leek me altijd zoiets onzinnigs, je kunt een teen toch even pletten met een mes? Edoch, ik moet toegeven: reuze leuk ding! Kreeg meteen onstuitbare zin om complete bollen te gaan walsen, maar wist me gelukkig nog net te beheersen. Straks zit ik ineens opgescheept met 43 gepelde knoflooktenen.

Handleiding nodig
Maar wat nu? Want zonder handleiding lukte het me eerlijkgezegd niet om de knoflookmolen open te schroeven. Ik draai iets los wat niet de bedoeling blijkt, en draai iets scheef wat recht had gemoeten. Daar zit je dan met je universitaire opleiding. Uiteindelijk snap ik het systeem en gaat de knoflookteen erin.En nu draaien maar. En draaien, en draaien. Er gebeurt niks. Hij doet het niet!
Welnee, hij doet het wél, het duurt alleen even voor de teen helemaal naar beneden geduwd is en zowaar, dan komen er piepkleine vierkante blokjes knoflook er van onderen uitzetten. Allemaal precies even klein. Is dit nu handiger dan snijden met een mes? Ach.

Twister
Er zit ook een groter snijstuk bij (model ‘Twister’)  voor grotere blokjes. Daarmee kun je ook gember, radijs, augurken, sjalotjes en olijven in kleine stukjes snijden. Ik probeer het eens met een worteltje. In vier stukjes naast elkaar erin zodat het precies past, anders gebeurt er niets. Het resultaat is kleiner dan ik had gedacht en door de ronde vorm van de worteltjes niet de mooi regelmatig vierkante brunoise waar ik op hoopte.

Schoonmaak
Nadeel van het apparaat: het schoonmaken. Het snijrooster zit vol vierkantjes knoflook, en het is nog best een gepeuter om dat er met water en afwasborstel uit te krijgen. Waar doet me dit aan denken? Juist, aan een knoflookpers. Bij een tweede poging merk ik dat het beter werkt als je de molen langer door laat draaien tot echt de hele knoflookteen eruit is. Dan zit het rooster niet zo vol knoflook. Weer wat geleerd.

Al met al, sorry Carlo, ik hoop dat veel mensen plezier hebben van de molen, maar ik hou het in mijn recepten voorlopig toch nog gewoon op: ‘hak een knoflookteentje fijn’…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Thermomix

Hoe test je of jam klaar is

Kersenboom snoeien

Vorig bericht: « Roze knoflook uit Lautrec
Volgend bericht: Sam Stern studentenkookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN