• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 maart 2009

Diner met een ree

Afgelopen weekend heb ik een ree-workshop gevolgd, in het kader van de culinaire bijscholing. Bij binnenkomst in kookstudio Peter Pan hing de prachtige dame in kwestie me in vol ornaat op te wachten. Daarmee waren wij twee de enige vrouwelijke aanwezigen. De avond ervoor hadden er naar verluidt nog veertig dames deelgenomen aan een vegetarische workshop, maar dit was kennelijk geen damesuitje. Ik telde alleen heren. Bijna allemaal vakgenoten en zelfs een collega-foodblogger, maar ook een man met een staalbedrijf. Een uitgelezen kandidaat om de reehaasjes tot carpaccio te slaan. Maar zover waren we nog lang niet.

Truc met het pijpje
Eerst moest de Terschellinger cervus capreolus, prompt Gerda gedoopt, uit haar jasje geholpen worden. Ook zoiets: een damesree blijkt een geit te worden genoemd. Nooit geweten. Chefkok Ettore di Carlo liet op liefdevolle wijze zien hoe je de huid eraf krijgt: op cruciale plekken lossnijden en dan flink trekken, dan komt de vacht vanzelf los. Voor de tere zieltjes onder ons, behept met het Flappie-syndroom, laat ik de foto’s daarvan achterwege. Wat de taaie vliezen betreft had Ettore nog een truc: hier en daar erin blazen met een plastic pijpje, dan zwelt het vlies op en is straks makkelijker te verwijderen. En dat konden we wel gebruiken, want al met al bleek het onttakelen in handzame stukken vlees nog een ferme klus. Met plastic schorten voor en chirurgenhandschoentjes aan moesten we flink aan de bak en werkelijk alles werd benut.

Recept van de paus
De voorpoten gingen na even aanbraden de oven in om vervolgens in plakjes geserveerd te worden met een saus van nota bene paus Leo X, de flamboyante zoon van Lorenzo de Medici. Dol op ree en bekend om zijn decadente banketten. Naar verluidt liet hij zijn gasten elke avond het bestek, hup, in de Tiber werpen. Alleen bleken daar stiekem netten in gehangen te zijn, zodat het personeel het bestek er de volgende dag weer uit mocht vissen. Ergo, een vijftiende-eeuwse afwasmachine! Zijn reesaus bestond uit een fijngewreven pesto van basilicum, salie, oregano, rozemarijn, venkelzaadjes, zout, suiker, olijfolie en – het geheime ingrediënt – een scheutje rozenwater. Een onverwachte smaakcombinatie waarover de meningen verdeeld waren, maar ik zat onbetwist in het juichende lekker!-kamp.

Bizar mals
Intussen werd van alle karkassen een fijne bouillon getrokken en van alle restjes vlees gehakt gemaakt. De daarvan gefabriceerde ragout met brunoise-groenten en geitenkaas diende vervolgens als vulling voor de verse mezzalune-pasta, met een simpel doch onovertroffen salie-botersausje erbij.De achterbouten verdwenen na het aanbraden ook in de oven, waarna ze door Ettore aan tafel al hoofdschuddend (“Het is echt bizar mals”) in plakken werden gesneden en vergezeld gingen van een saus met kastanjes waar tot mijn verbazing twee complete flessen wijn in waren verdwenen.

Reerug
Maar het hoogtepunt vond ik de reerug. Voor het eerst van mijn leven stond ik ineens een reezadel uit te benen en te ontvliezen. Nooit geweten dat ik het in me had. Het resultaat: twee prachtige lange lappen vlees. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat reerug iets is om heel lang te stoven, maar nee. (Het lijken op de foto een soort varkenshaasjes, maar ze liggen in een gigantisch grote koekenpan, dat vertekent nogal. In werkelijkheid waren ze ongeveer 35 centimeter lang.) Ze werden slechts met wat zout en peper gebakken als biefstuk. Ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst zulk zeldzaam mals en ongelofelijk lekker vlees gegeten heb. Met danwel zonder bijbehorende vijgensaus.

Zelf ook doen?
Voor slechts 8 euro per kilo koop je een hele ree. Met huid en haar maar wel zonder ingewanden komt dat neer op 80 euro voor een heel dier. En dat is een ontzaglijke hoeveelheid vlees, kan ik je vertellen. Ik ben de rest van de week dan ook weer even vegetariër. Wel snel zijn. Slechts tot 15 maart mag er op ree worden geschoten.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Platte peterselie

Radijsparadijs

Kruidnoot versus pepernoot

Vorig bericht: « Draadjesvlees op z’n Italiaans
Volgend bericht: Taarten van Abel jubileumserie »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN