‘Dat haalt je de koekoek!’ Was mijn eerste gedachte bij het zien van de titel van het nieuwe kookboek Gordon Ramsay kookt. Wat deed de man daarvoor dan? Stukadoren? Boekhouden? Striptekenen? Pakkende titels voor boeken bedenken is ook een vak. Maar misschien is er gewoon iets weggevallen, de Engelse titel luidt namelijk ‘Gordon Ramsay cooking for friends’. En daar gaat dit boek over. Thuiskoken voor vrienden. Dus niet al te perfect-ingewikkeld zoals in zijn beroemde restaurants, maar aan de andere kant ook weer niet té huis-tuin-keuken-met-kids zoals zijn vrouw Tana immers al doet in haar serie Familiekeuken. Maakbaar en toch het idee van sterren op tafel, zeg maar.
Afwassen
Gordon Ramsay schijnt best een hele aardige man te zijn, maar hij heeft zijn faam nu eenmaal gebaseerd op zijn vloekende karakter, en dat is soms schipperen, naar ik begrijp. Maar hij verzekert de lezer dat hij zijn kinderen thuis niet afblaft. Op de foto’s ziet hij er bovendien reuze ontspannen uit. Nog een wetenswaardigheid die ik heb opgestoken uit het boek: bij de familie Ramsay hebben ze wel een afwasmachine, maar die gebruiken ze nooit. En dat met z’n zessen? Nounou. Enfin, die vier kinderen moeten kennelijk veel helpen afwassen. En ze weten wat een griet is en hoe mul en sardientjes eruit zien. Toch leuk, zo’n vader.
Zelfgemaakte worstjes
Hoe kookt een sterrenkok thuis voor vrienden? Kún je als sterrenkok eigenlijk nog wel terug naar het simpele werk? Zijn lasagnavellen zijn ook thuis altijd vers, de bouillon is immer zelfgetrokken en worstjes maakt hij uiteraard zelf. Hij wordt naar eigen zeggen altijd nerveus als mensen zijn recepten woord voor woord volgen, maar vind je het gek als hij wel continue aanwijzingen geeft als ‘liefst citroentijm’ bij tijm, en ‘Spaanse‘ uien – whatever that may be. En dan heb ik het nog niet eens over de beslist warmgerookte zalm en uiteraard scharrelkippenpoten.
Kruimels alom
Op de fraaie foto’s ziet het er allemaal niet al te gelikt uit. De sfeer is een beetje donker, geen designservies en dito tafelkleden en het papier is niet glossy maar heeft een aardse eco-uitstraling. En kijk wat leuk, de cannelonirolletjes zijn allemaal onregelmatig van vorm en er liggen kruimels alom, niet dat manisch perfectionistische. En overal lachende Gordons, want thuis is ‘ie echt heel anders hoor.
Fish & Chips
Veel Engelse recepten. Krabsoep en kippenpastei uit Cornwall, zomersoep uit Shropshire, sticky toffee pudding en de beroemde Bakewell taart, allemaal om te laten zien dat de Britse keuken ‘meer is dan fish & chips’. Alleen die broccoli-stilton-perensoep? Hmm, ik weet het zo net nog niet. En een salade van witlof, geitenkaas en godbetert aardbei?
Tussen de bedrijven door nog even een sneer naar Delia Smith. Hij heeft al haar boeken naar de tweedehandswinkel gebracht nadat ze het in haar laatste boek bestond om gehakt uit blik te gebruiken, waarmee ze 30 jaar goed werk te gronde zou hebben gericht.
Morgen een recept uit het boek.
Gordon Ramsay kookt, Gordon Ramsay, uitgeverij Tirion, € 29,95, ISBN, 9789043912327