Soms krijg je van die rare boektitels onder ogen. Neem nou Taart om blij van te worden van Petra Achtien. Is er dan ook taart om chagrijnig van te worden? Of verdrietig? Maar, eerlijk is eerlijk, van de taarten in dit boek word je ook écht ondubbelzinnig heel erg blij. Ook het taalgebruik is vrolijk en ongedwongen, niks geen gedoe of patisserie-jargon maar doodleuk dingen als ‘Maak de glazuur niet te vloeibaar anders druipt het net zo hard weer van de taart af’. En je kunt rustig spullen lenen bij de buren, als je ze maar een stukje taart terugbrengt.
Voor- en nadelen
Een overzichtelijk boek dat begint met uitleg over de ingrediënten en spullen die je nodig hebt. Waarom is vanille-essence niet hetzelfde als vanille-extract en kun je maar beter geen kant en klaar chocoglazuur gebruiken. Wat is het verschil tussen marsepein en rolfondant, inclusief van allebei een lijstje met de voor- en nadelen. Alleen bij het gereedschap gaat het mis, daar kloppen de cijfers en de tekst niet met elkaar.
Overbodige koekjes
Het boek grossiert in praktische tips als ‘Abrikozenjam is licht van kleur en schijnt dus niet door het marsepein heen’ en ‘Ouwelbloemen smaken nergens naar maar geven heel snel een prachtig effect’. Kijk, daar heb je wat aan, als beginnend taartenbakker. Dit blijkt toch een heel ander boek dan dat van de Koekjesfee, waar ik het vorige week over had. Dat is hiermee vergeleken toch wel een tikje braaf, en minder instructief. Ook hier zijn er niet alleen taarten, maar ook cupcakes (is daar nou nog altijd geen fatsoenlijk Nederlands woord voor verzonnen?) en slechts een paar – en wat mij betreft daarmee overbodige – koekjes. Maar ja, wel weer in geinige lollyvorm…
Dolle bruidstaarten
Het boek is niet specifiek gericht op kinderen, maar ziet er door de grote letters wel wat kinderachtig uit. En overal die bloemetjes onder de tekst worden op den duur ook een tikje vermoeiend. Maar er gaat werkelijk een taartwereld voor je open. Handige stap voor stap foto’s laten zien wat voor verschillende vullingen er mogelijk zijn en hoe je een gewone cake omtovert tot een fraai gestapeld geheel. Ook zo’n leuke truc: gebruik rietjes als heipalen ter versteviging. De boltaart ziet er aanvankelijk uit als een zootje ongeregeld, maar het komt zowaar goed. Er zijn dolle, beslist niet tuttige bruidstaarten, en heel veel foto’s van taarten zonder handleiding, maar puur ter inspiratie, overzichtelijk gerangschikt op kleur.
Zo, en nu op naar Utrecht, waar Petra Achtien een taartenspullenwinkel bestiert, De tafel van 18. Ik wil thuis ook zo’n plank met potten vol zilverpillen en kleurstofjes en ouwelbloemen!
Petra Achtien, Taart om blij van te worden, uitgeverij Fontaine, € 19,95, ISBN 9789059562905