• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 juni 2009

Taart om blij van te worden

Soms krijg je van die rare boektitels onder ogen. Neem nou Taart om blij van te worden van Petra Achtien. Is er dan ook taart om chagrijnig van te worden? Of verdrietig? Maar, eerlijk is eerlijk, van de taarten in dit boek word je ook écht ondubbelzinnig heel erg blij. Ook het taalgebruik is vrolijk en ongedwongen, niks geen gedoe of patisserie-jargon maar doodleuk dingen als ‘Maak de glazuur niet te vloeibaar anders druipt het net zo hard weer van de taart af’. En je kunt rustig spullen lenen bij de buren, als je ze maar een stukje taart terugbrengt.

Voor- en nadelen
Een overzichtelijk boek dat begint met uitleg over de ingrediënten en spullen die je nodig hebt. Waarom is vanille-essence niet hetzelfde als vanille-extract en kun je maar beter geen kant en klaar chocoglazuur gebruiken. Wat is het verschil tussen marsepein en rolfondant, inclusief van allebei een lijstje met de voor- en nadelen. Alleen bij het gereedschap gaat het mis, daar kloppen de cijfers en de tekst niet met elkaar.

Overbodige koekjes
Het boek grossiert in praktische tips als ‘Abrikozenjam is licht van kleur en schijnt dus niet door het marsepein heen’ en ‘Ouwelbloemen smaken nergens naar maar geven heel snel een prachtig effect’. Kijk, daar heb je wat aan, als beginnend taartenbakker. Dit blijkt toch een heel ander boek dan dat van de Koekjesfee, waar ik het vorige week over had. Dat is hiermee vergeleken toch wel een tikje braaf, en minder instructief. Ook hier zijn er niet alleen taarten, maar ook cupcakes (is daar nou nog altijd geen fatsoenlijk Nederlands woord voor verzonnen?) en slechts een paar – en wat mij betreft daarmee overbodige – koekjes. Maar ja, wel weer in geinige lollyvorm…

Dolle bruidstaarten
Het boek is niet specifiek gericht op kinderen, maar ziet er door de grote letters wel wat kinderachtig uit. En overal die bloemetjes onder de tekst worden op den duur ook een tikje vermoeiend. Maar er gaat werkelijk een taartwereld voor je open. Handige stap voor stap foto’s laten zien wat voor verschillende vullingen er mogelijk zijn en hoe je een gewone cake omtovert tot een fraai gestapeld geheel. Ook zo’n leuke truc: gebruik rietjes als heipalen ter versteviging. De boltaart ziet er aanvankelijk uit als een zootje ongeregeld, maar het komt zowaar goed. Er zijn dolle, beslist niet tuttige bruidstaarten, en heel veel foto’s van taarten zonder handleiding, maar puur ter inspiratie, overzichtelijk gerangschikt op kleur.

Zo, en nu op naar Utrecht, waar Petra Achtien een taartenspullenwinkel bestiert, De tafel van 18. Ik wil thuis ook zo’n plank met potten vol zilverpillen en kleurstofjes en ouwelbloemen!

Petra Achtien, Taart om blij van te worden, uitgeverij Fontaine, € 19,95, ISBN 9789059562905

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Klootwijk aan zee

Masterchef finale 2006

McDonald’s Kitchen

Vorig bericht: « Bento lunch
Volgend bericht: Cupcakes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN