• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 juli 2009

Chez Panisse

Het stond bovenaan mijn verlanglijstje toen ik naar Californië ging: eten bij Chez Panisse. Het legendarische restaurant van waaruit Alice Waters de Californian cuisine heeft opgestoten in de vaart der volkeren. Het ligt in Berkeley, de al niet minder beroemde universiteitsstad pal naast San Francisco. Op doorreis is het lastig plannen, dus pas de dag van tevoren bel ik om te reserveren. Moeilijk, moeilijk, maar als ik mijn charmes in de strijd gooien zeg dat we speciaal uit Holland zijn gekomen, wordt er toch nog ergens een plekje gevonden. Berkeley zelf, tja, wat zal ik ervan zeggen. Het valt een beetje tegen. Een mix van grote doorgaande wegen en oeverloze suburbstraatjes met – het moet gezegd – pittoresk gekleurde huisjes. Downtown naast de campus zijn er vooral smoezelige straten vol jong spul en cd-winkels.

Boomhut
Eindelijk mogen we naar het restaurant. De ontvangst is licht paniekerig want er blijkt die middag een stroomstoring te zijn geweest en ze hadden al uren in het donker staan koken bij kaarslicht. Eerst maar eens een glaasje in de bar boven, wat trouwens ook een restaurant is, al noemen ze het zelf café en waar de prijzen tweederde lager liggen dan beneden. Maar als we er nu toch zijn, gaan we voor the full monty natuurlijk. Beneden lijkt het interieur een kruising tussen een luxe jacht en een knusse boomhut. Hoewel de electriciteit het intussen weer doet, is het er gezellig donker. Alleen jammer dat pal in mijn gezichtsveld een ultradikke Amerikaan met zijn verrassend ielige vrouw komt zitten. Hoe ik ook het ook probeer, ik heb permanent frontaal zicht op een dellende vleesmassa die je toch danig de eetlust beneemt. Het zou verboden moeten worden. Enfin.

Koperen koelcel
Hout en koper geven het hele restaurant een warme gloed. Zelfs de open keuken is niet de gebruikelijke verzameling van hagelwit en roestvrij staal, maar is gehuld in een romantische honingkleurige tint. De koelceldeuren zijn bekleed met sfeervol koper en zelfs de werkbanken zijn niet van staal maar van hout, alsof het een rustieke keuken in een fraai landhuis betreft. Maar dan wel voorzien van ferme en smetteloos witte brigade die in alle rust staat te werken, één en al harmonie. Terwijl de ober ons rondleidt in de keuken vertelt hij honderduit. De lammetjes komen al 36 jaar van dezelfde boer, die slechts 20 lammeren per jaar produceert. Er is een koelcel vol trompettes de la mort en morilles (‘voor de vegetariërs’) een eentje met alleen maar zelfgemaakte pasta. En Alice Waters heeft het restaurant intussen overgedaan aan twee chefs, een Amerikaan en een Fransman die elkaar om de zes maanden afwisselen. De andere zes maanden kunnen ze lekker freewheelen, naar Frankrijk, kooklessen geen, surfen, whatever. Fijne baan!

Menu
Er is maar één menu, dus dat is overzichtelijk. Vooraf knapperig gefrituurde groene asperges in een tempurabeslagje, vergezeld van mayonaise bomvol groene kruiden en een beeldschoon gesneden radijsje. Daarna gestoomde heilbot, iets te gaar naar mijn smaak, maar de heerlijke bouillon met julienne van peen en selderij maakt veel goed. En de combinatie met de bieslook en wasabi er bovenop is ook een voltreffer. Het hoofdgerecht bestaat uit een perfect gegaard lammetje van de ‘Dal Porto Ranch’ voorzien van een kek huppeltje gratin dauphinois. Alleen de mesclun-sla (‘Viki’s lettuces’) lijkt een tikje verdwaald. Lekker en kakelvers, daar niet van, maar het ligt in de warme jus van het lam en daar wordt sla zelden beter van. Het toetje bestaat uit een dobberend eilandje sorbetijs van muscat beaumes de venise in een zee van rabarbersoep, die meer smaakt naar aardbeien en kumquats dan naar rabarber.

Da Panisso
Was het nu de reis waard? Jazeker, ik heb heerlijk gegeten, maar onvergetelijk? Nee, zo zou ik het niet willen noemen. Alles bij elkaar vond ik het trouwens meer een Da Panisso dan Chez Panisse. De stijl van koken is meer Italiaans dan Frans. Geen hoogstandjes met sauzen of gecompliceerde bereidingswijzen, maar simpelweg iets lekkers maken met eenvoudige spullen van onbesproken en onbespoten komaf. Tja, is het misschien zo dat beroemde restaurants stiekem toch altijd een tikje tegenvallen?

Chez Panisse1517 Shattuck Avenue
Berkeley, CA

Dit was aflevering 7 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Morgen het recept van zelfgemaakte groene asperges in tempura!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Uit eten in Amerika

Mag ik de rekening in het Vietnamees?

De cakes van Sophie

Vorig bericht: « Uit eten in Amerika
Volgend bericht: Groente-tempura met groene mayonaise »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN