• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 juli 2009

Groente-tempura met groene mayonaise

Na gefrituurde asperge-tempura gegeten te hebben bij Chez Panisse ben ik dat thuis meteen gaan namaken. En eigenlijk maar meteen met allerlei soorten groente die ik nog in huis had, want ik was nou toch bezig. Het resultaat waren twee enorme schalen vol vrolijk vegetarisch dipspul. Zeer geschikt voor een ongecompliceerd etentje. In de supermarkt stuitte ik toevallig op een knalrood doosje tempura batter mix van het merk Yukata. Dat bleek prima te werken, maar zelf beslag mixen is net zo makkelijk.

Nodig voor het tempurabeslag:
100 g bloem
1 ei
150 ml ijskoud water
veel zout en peper

Doen:
Klop de ingrediënten voor het beslag met de mixer door elkaar. Niet te lang, er mogen –nee móeten –  nog klontjes inzitten. Dat is ook wel eens leuk in een recept, nietwaar?
Wat kan er aan groente in? Allerlei rauw spul dat je nog in huis hebt, zoals plakjes courgette (niet te dun, zeg 1 cm), reepjes paprika, stukken venkel (snij in parten en haal de gebogen stukken los), uienringen, broccoliroosjes en zelfs takjes kruiden (liefst niet al te petieterig). Groene asperges moet je even een paar minuten blancheren en dan afkoelen met koud water. Helemaal leuk is het als je nog een gaar bietje in huis hebt (gekookt of geroosterd), in parten gesneden zorgt dat voor wat kleur. De bietjes moet je dan wel als laatste door het beslag halen, want dat wordt knalroze.

Frituren:
Verhit een pannetje met zonnebloemolie tot flink heet (170 graden, een stukje brood moet meteen bruin worden). Doop de groente in het beslag, laat even uitlekken boven de beslagkom en doe met een paar tegelijk in de hete olie. Laat lichtbruin bakken, vis eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe alle groenten op een grote schaal met een schaaltje groene mayo.

Groene mayo:
Zorg voor een handvol groene zachte tuinkruiden, liefst meerdere soorten, denk aan peterselie, dille, bieslook, dragon, tuinkers, munt (niet teveel, gaat snel overheersen), koriander (idem). Pureer met de staafmixer samen met 4 eetl lekkere mayo, 2 eetl yoghurt (maakt het iets frisser), een ferme kneep citroensap en zout en peper naar smaak.

En dan ziet het er zo uit:

Dit was aflevering 8 van de eetserie Amerikaanse toestanden. Morgen: wat betekent ‘a la mode’ op z’n Amerikaans?

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Het ei van Alain Passard

A la mode

Cornichonnetjes

Vorig bericht: « Chez Panisse
Volgend bericht: A la mode »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN