• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 juli 2009

Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek

Wie de Indonesische keuken zegt, zegt (nee, niet Lonny’s maar) Beb Vuyk. Al veertig jaar geleden schreef zij een ongeëvenaard standaardwerk dat in geen enkele Hollandse keuken zou mogen ontbreken. Ik heb althans een gekoesterd en beduimeld exemplaar waar ik al jaren tot volle tevredenheid mee uit de voeten kan. Maar zojuist verscheen er een geheel herziene negenendertigste editie van het Groot Indonesisch kookboek.

Geen foto’s
Mevrouw Vuyk blijkt al een tijdje geleden overleden en heeft (logischerwijs) niet meer kunnen bijdragen aan deze editie. De nieuwe uitgave is inhoudelijk en qua recepten dan ook gelijk gebleven, wel is het boek in een heel nieuwe jas gestoken wat betreft lay-out en vormgeving. Maar foto’s staan er nog steeds niet in. Wat wel? Meer dan 500 recepten, variërend van zeer eenvoudig tot vrij uitdagend.

Dezelfde ingrediënten
Het bijzondere vind ik dat je met grotendeels dezelfde ingrediënten (altijd maar weer uien, knoflook, sereh, gember, sambal, djinten, laos, ketoembar, trassi en santen) dankzij steeds andere verhoudingen en samenstelling zo totaal verschillende gerechten kunt maken. Het boek is ingedeeld per soort gerecht, beginnend – hoe kan het ook anders – bij rijst, en waarna een uitgebreide tournee volgt langs sambals, sajoers en soepen (denk erom: een sajoer is geen soep!), vlees, vis, kip en eend, tahoe en tempé, atjars et cetera, et cetera.

Magnetron
Geheel nieuw zijn de toevoegingen over werken met de magnetron. “Niet noodzakelijk, maar wel handig en (meestal) tijdbesparend.” Niet alle gerechten lenen zich voor het wonderapparaat, zoals sperziebonen en rundvlees (waarom niet, dat staat er gek genoeg weer niet bij), maar waar mogelijk staat er bij het recept een aparte alinea gewijd aan de magnetronbereiding. Alleen wordt in het boek uitgegaan van een magnetron van 600 watt, wat mij nou weer vooroorlogs lijkt. De meeste magnetrons hebben toch 800-1000 watt?

Grafische patronen
Gebleven is het ‘bemoedigend woord voor de beginners’, de tips voor het samenstellen van het menu en de geschiedenis van de Indonesische keuken in Nederland. De wat onbeholpen zwart-wittekeningen zijn verdwenen, in ruil voor her en der wat versierselen in de vorm van sierlijke lichtroze grafische patronen. Maar de sambal goreng boontjes – mijn persoonlijke favoriet – is met uitzondering van de schrijfwijze van sambal trassi (voorheen: terasi) exact hetzelfde gebleven. Morgen het recept.

Beb Vuyk, Groot Indonesisch kookboek (39e druk), uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021545691, € 19,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Boek voor de chocoholic

Kookboek Van kust tot kust

Kookboek De dood in de pot

Vorig bericht: « A la mode
Volgend bericht: Sambal goreng boontjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN