• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 augustus 2009

Kookboek Panna cotta

pannacottaOeps, bijna vergeten er lagen nog drie zomerse kookboekjes te smachten op een stapeltje. Eerst maar eens Panna cotta, je weet wel, dat heerlijk romige Italiaanse puddinkje. Hoeveel panna cotta’s (panna cottae?) kan een mens hebben? In dit boekje staan er zowaar 28, verzameld door Laura Zavan. Eerst wat pagina’s basisinformatie, over soorten room, over smaakjes, over grote vormen en kleine vormpjes (en hoe je de panna cotta daar weer heelhuids uitkrijgt) over sausjes en niet te vergeten over bindmiddelen.

Geleermiddelen
Ik ken panna cotta alleen met gelatine, maar ze kunnen ook gemaakt worden met puddingpoeder (ik neem aan dat ze custard bedoelt?), agaragar, arrowroot en het mij tot voorheen onbekende ‘iota’, naar verluidt een extract van rode algen dat gebruikt wordt in de moleculaire keuken. Kijk, weer wat geleerd. In de meeste recepten wordt inderdaad gelatine gebruikt, maar waarom er in sommige recepten juist gekozen is voor agaragar en arrowroot staat er helaas niet bij, daar was ik wel nieuwsgierig naar.

Van alles kan er in
Het allereerste recept is uiteraard eerst maar eens het onvermijdelijke basisrecept, van bovenaf op een babyblauw tafelkleedje gefotografeerd in de stijl van het boek Kookschool De klassiekers, inderdaad, van dezelfde auteur. En dan volgt de rest van de beloofde 28 recepten. Met karamel, met kastanjes, met amaretti, met dulce de leche, met groene thee, met rozen, met dadels, met pistachenootjes. Kortom: er blijkt zowaar van alles in te kunnen. Allemaal fraai gefotografeerd, nu niet meer van boven maar op tafeltjes door het hele huis.

Drop??
Enige duidelijke twijfelgeval: panna cotta met drop. Hmm, dat lijkt me nou geen goed idee, maar ik ben dan ook geen dropliefhebber, dat moge duidelijk zijn. Grappig is overigens wel dat de auteur het nota bene bestaat om ons Hollanders, dropvolkje bij uitstek, te vertellen dat de meest geschikte drop uit het Italiaanse Calabrië komt. Ha!

Recept
En zowaar, er zijn zelfs hartige versies. Ik weet eerlijkgezegd niet of bietjes, pesto, pastinaken of foie gras nou zo pannacotta-achtig zijn. Ik ben ouderwets geneigd te zeggen van niet, ik heb ze liever zoet, maar goed, wie weet.

Laura Zavan, Panna cotta, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012504, € 11,00

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Voilà: Frans kookboek

Vega kijkje achter de schermen 3

Kookboek Lasagne

Vorig bericht: « Julie & Julia
Volgend bericht: Kookboek Muffins »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN