(4 personen)
Bereiden: 10 minuten
In de oven: ± 30 minuten
Een feestelijk gerecht waar je hoge ogen mee gooit voor een informeel diner met vrienden. Red snapper is een prachtige knalrode vis uit het caraïbisch gebied. Er zijn ook varianten die wat meer roze zijn, met goudgele strepen, snapper of pisca-cora geheten, net zo lekker maar iets goedkoper. Kies een mooi flink exemplaar uit. De vis komt in z’n geheel op tafel, zodat iedereen een stukje kan nemen.
Nodig:
1 red snapper (of snapper/pisca-cora) van circa 2 kilo
(schoongemaakt door de visboer, maar met kop en staart er nog aan)
1 knoflookteen
1 bosje platte peterselie
1 bosje basilicum
2 citroenen
zout & peper
scheut olijfolie
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Verwijder eventueel resterende schubben door met de botte kant van een mes langs de vis te schrapen, van de staart richting de kop, onder stromend water.
- Spoel de vis vanbinnen goed schoon met koud water.
- Bestrooi het binnenste met zout en peper.
- Kerf de vis aan beide zijden een aantal keren in met een scherp mes.
- Wrijf zout & peper in de spleten.
- Snipper de knoflookteen fijn en wrijf de helft ervan in de spleten.
- Snij een citroen doormidden. Knijp de ene helft uit boven de vis.
- Besprenkel de vis met wat olijfolie.
- Wrijf citroensap en olie in de spleten.
- Snij de andere citroenhelft in dunne plakjes.
- Doe de citroenplakjes en rest van de gehakte knoflook in de buikholte.
- Haal van de verse kruiden zoveel mogelijk dikke steel af zodat je korte takjes overhoudt.
- Hou 1/3 deel apart voor de garnering en stop de rest in de buikholte.
- Vet een grote braadslee in met wat olie en leg de vis erin.
- Laat de vis in de oven in ± een half uur gaar worden.
Serveren:
Schep de vis voorzichtig over op een mooie grote schaal. Leg er takjes kruiden en partjes citroen omheen ter garnering.
Lekker erbij: Citroenaardappels uit de oven en een mooie (rode) salade met tomaat, rode ui en reepjes gegrilde rode paprika.
Wijntip van Harold Hamersma
Wit Italiaans. Verdicchio dei Castelli di Jesi is in ieder supermarkt te koop en smaakt er prima bij. Maar denk ook aan Soave of Bianco di Custoza.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!