• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 september 2009

Economy Gastronomy

economy_gastronomyDe kookprogrammabedenkers bij de BBC hebben de crisis dankbaar aangegrepen voor weer een geweldig leuk kookprogramma: Economy Gastronomy. Waar de Nederlandse televisie moeizaam voortmoddert met de zoveelste Bekende Nederlander van het C-garnituur is in deze Britse serie tenminste het eten zelf het hoofdonderwerp. Opzet van het programma: twee chefkoks die mensen een week lang helpen om ze voortaan goedkoper én lekkerder te laten eten.

De helft weggooien
Koken met een systeem dus. In de aflevering van vorige week waren de Caddy’s aan de beurt, een vrolijk maar hectisch gezin met vijf kinderen en een hond. Hoeveel geven ze per week eigenlijk uit aan eten? Oeps, dat is schrikken. En dan gooien ze ook nog eens de helft weg… De professionele chefkoks Allegra McEvedy and Paul Merrett bedenken een slim en lekker maaltijdplan voor de hele week waarbij alles gebruikt wordt. Een idee wat me na aan het hart ligt, zie mijn kookboek Alles uit de Kast.

Klunzen
Sommige gerechten koken de koks samen met meneer of mevrouw Caddy, en soms demonstreren ze een gerecht in de studio, waarna je het echtpaar vervolgens thuis zelf ziet klunzen. Want dat is het sympathieke van het programma: het wordt niet rooskleuriger voorgesteld dan het is. De Caddy’s geven weliswaar een hoop minder geld uit aan boodschappen, maar omdat alle recepten nieuw zijn, kost het koken meer tijd en natuurlijk lusten die bloedjes van kinderen niet ineens alles.

Week lang
We volgen de familie een week lang en ter afsluiting bedenken ze samen met de koks een feestdiner van alle ingrediënten die nog in huis zijn. Na een maand gaan we weer een keertje bij ze langs om te zien wat is blijven hangen en of ze dingen nu echt anders doen. Jazeker, het kwartje is gevallen! Zo moeilijk blijkt het allemaal niet te zijn. Economy Gastronomy gaat immers niet over treurige dingen koken met goedkope ingrediënten, maar om quality food met een beetje planning. Easy peasy.

Geen Nigella
De recepten zijn zonder uitzondering eenvoudig om te maken. Allegra McEvedy is niet de meest aansprekende kok om naar te kijken als je de lovely Nigella gewend bent, maar toegankelijk is ze wel. En Paul Merrett is wellicht soms een tikje overdreven in zijn enthousiasme, maar hij is wel reuze aanstekelijk. Alleen jammer dat ze bij de studiokooksessies allebei steeds zo hinderlijk naast de camera kijken, alsof ze niet tegen de kijker praten, maar tegen de volledig onzichtbare en onhoorbare regisseur. Gemiste kans.

Website is ramp
Over gemiste kansen gesproken, de geheel vernieuwe website van de BBC is een ramp. Alle oude afleveringen zijn online te volgen, maar alleen als je in Engeland woont. economygastronomy-laterEen fraai staaltje discriminatie. Ook de linkjes doen het lang niet altijd, zoals die naar de recepten van de beide koks: “Sorry, this time there are no exact matches. Please try again.”

Nou ja, elke woensdagavond maar voor de buis zitten dus. BBC 2 21.00 – 22.00 uur, Economy Gastronomy. Vanavond: ook vijf studenten in een studentenhuis kunnen wel wat hulp gebruiken…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Plat préféré

Nigel Slater’s Keukendagboek

Great British Menu 2010

Vorig bericht: « Franse boodschappen
Volgend bericht: Doorgeschoten rucola »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN