De kookprogrammabedenkers bij de BBC hebben de crisis dankbaar aangegrepen voor weer een geweldig leuk kookprogramma: Economy Gastronomy. Waar de Nederlandse televisie moeizaam voortmoddert met de zoveelste Bekende Nederlander van het C-garnituur is in deze Britse serie tenminste het eten zelf het hoofdonderwerp. Opzet van het programma: twee chefkoks die mensen een week lang helpen om ze voortaan goedkoper én lekkerder te laten eten.
De helft weggooien
Koken met een systeem dus. In de aflevering van vorige week waren de Caddy’s aan de beurt, een vrolijk maar hectisch gezin met vijf kinderen en een hond. Hoeveel geven ze per week eigenlijk uit aan eten? Oeps, dat is schrikken. En dan gooien ze ook nog eens de helft weg… De professionele chefkoks Allegra McEvedy and Paul Merrett bedenken een slim en lekker maaltijdplan voor de hele week waarbij alles gebruikt wordt. Een idee wat me na aan het hart ligt, zie mijn kookboek Alles uit de Kast.
Klunzen
Sommige gerechten koken de koks samen met meneer of mevrouw Caddy, en soms demonstreren ze een gerecht in de studio, waarna je het echtpaar vervolgens thuis zelf ziet klunzen. Want dat is het sympathieke van het programma: het wordt niet rooskleuriger voorgesteld dan het is. De Caddy’s geven weliswaar een hoop minder geld uit aan boodschappen, maar omdat alle recepten nieuw zijn, kost het koken meer tijd en natuurlijk lusten die bloedjes van kinderen niet ineens alles.
Week lang
We volgen de familie een week lang en ter afsluiting bedenken ze samen met de koks een feestdiner van alle ingrediënten die nog in huis zijn. Na een maand gaan we weer een keertje bij ze langs om te zien wat is blijven hangen en of ze dingen nu echt anders doen. Jazeker, het kwartje is gevallen! Zo moeilijk blijkt het allemaal niet te zijn. Economy Gastronomy gaat immers niet over treurige dingen koken met goedkope ingrediënten, maar om quality food met een beetje planning. Easy peasy.
Geen Nigella
De recepten zijn zonder uitzondering eenvoudig om te maken. Allegra McEvedy is niet de meest aansprekende kok om naar te kijken als je de lovely Nigella gewend bent, maar toegankelijk is ze wel. En Paul Merrett is wellicht soms een tikje overdreven in zijn enthousiasme, maar hij is wel reuze aanstekelijk. Alleen jammer dat ze bij de studiokooksessies allebei steeds zo hinderlijk naast de camera kijken, alsof ze niet tegen de kijker praten, maar tegen de volledig onzichtbare en onhoorbare regisseur. Gemiste kans.
Website is ramp
Over gemiste kansen gesproken, de geheel vernieuwe website van de BBC is een ramp. Alle oude afleveringen zijn online te volgen, maar alleen als je in Engeland woont. Een fraai staaltje discriminatie. Ook de linkjes doen het lang niet altijd, zoals die naar de recepten van de beide koks: “Sorry, this time there are no exact matches. Please try again.”
Nou ja, elke woensdagavond maar voor de buis zitten dus. BBC 2 21.00 – 22.00 uur, Economy Gastronomy. Vanavond: ook vijf studenten in een studentenhuis kunnen wel wat hulp gebruiken…