Het begint langzaam maar zeker een begrip te worden, de verkiezing van kookboek van het jaar. Tijd voor een telefoontje met initiatiefnemer Fusina Verloop om haar eens nader aan de tand te voelen over de voor uitgevers en auteurs zo onhandig vervroegde inzendtermijn (morgen!). Drie jaar geleden riep zij deze verkiezing in het leven voor zowel Nederlandse als vertaalde kookboeken. Vorig jaar kwam daar de Gouden Garde Publieksprijs bij, die jarenlang ergens had liggen verstoffen, en dit jaar is er weer een noviteit: twee extra categoriën. Fusina: “Chefskookboeken en kleine initiatieven, zeg maar high end en low end. De chefsboeken worden door de vakjury vaak opzij gelegd omdat ze niet zo geschikt zijn voor het grote publiek, maar er verschijnen er juist steeds meer van. Aan de andere kant heb je de doe-het-zelvers, de kleinschalige bijzondere initiatieven die anders niet zo opgemerkt worden.”
Zes weken stemmen
Vorig jaar was de inzendtermijn voor boeken op 1 oktober, terwijl de meeste kookboeken in Nederland pas in de loop van de maand oktober uitkomen, traditioneel dé start van het kookboekenseizoen. Dit jaar is de inzendtermijn gek genoeg juist vervroegd, naar 15 september. Waarom? Fusina: “Dat is gebeurd op verzoek van de boekhandels, zodat zij meer tijd hebben om aandacht te geven aan de genomineerde boeken. Zo heeft het publiek nu zes weken de tijd in plaats van vier om te stemmen voor de Gouden Garde publieksprijs. Naar achteren schuiven kan niet, want dan wordt het te dicht op de sinterklaasperiode.”
11 maanden uitproberen
Boeken die te laat zijn, doen gewoon volgend jaar mee. Maar is dat niet mosterd na de maaltijd? Gaat niet automatisch de meeste aandacht uit naar de verse waar, niet naar boeken die al elf maanden oud zijn? De uitgevers morren, maar Fusina heeft nog een extra argument paraat: “Een leesboek lees je ff snel uit en je hebt een mening, maar een kookboek moet je toch echt uitproberen. Bij boeken die al langer verkrijgbaar zijn, heeft zowel vakjury als het publiek dat ook daadwerkelijk kunnen doen. ”
Feestje voor boekenmakers
De genomineerden worden bekendgemaakt op vrijdag 18 september tijdens het driedaagse evenement De Smaakparade in Almere. De definitieve prijzen worden toegekend op dinsdagmiddag 3 november. Ook dat is anders. De vorige jaren was er een open zaterdags evenement voor het lezerspubliek, nu wordt puur gemikt op de professionele boekenwereld zelf. Fusina: “Dat was ook altijd het oorspronkelijke idee, een ontmoetingsplek voor de kookboekenmakers, dus auteurs, fotografen, vormgevers en uitgevers, als een soort tegenhanger voor het boekenbal.”
Meedoen?
Uitgevers die hun boeken nog willen inleveren moeten snel zijn: morgen vergadert de vakjury en moeten de boeken binnenzijn. Kijk op de website kookboekvanhetjaar.nl voor het inschrijfformulier.