Het leuke aan Istanbul is dat je er steeds op een bootje kunt springen, naar de overkant. De magische overkant, want daar, aan de overkant van de Bosporus begint Azië. Neem bijvoorbeeld de wijk Üsküdar, overal moskeeën en hoofddoekjes, toeterende busjes en een levendige markt met vis, fruit en groente. Ineens ben je heel ver van de toeristenmassa’s rondom de Aya Sofia en het Topkapipaleis.
Keurige obers
Het leukste restaurant is Kanaat. Een ouderwets gezellig etablissement (uit 1933) bestaande uit een ferme eetzaal, een enorme vitrine vol hartige en zoete gerechten en een peloton keurige obers in zwarte broek en hagelwit jasje. Om 12 uur staan die obers nog keurig te drentelen in een volstrekt lege ruimte, maar binnen een kwartier zit de hele zaak vol hongerige lunchgasten en rennen de obers zich de benen uit het lijf met lekkere bordjes.
Drilpudding
In de vitrine kun je zien wat ze hebben aan koude gerechten, de rest komt dampend en wel uit de keuken. En voor toetjes hebben ze weer een andere vitrine, met een duizelingwekkend assortiment baklava, oranjekleurige drilpudding van pompoen en kweepeer en allerhande mierzoete honingspecialiteiten en gedroogd fruit.
Restaurant Kanaat Lokantasi
Selmanipak Caddesi 25
Üsküdar – Istanbul
Tel (216) 341 5444
Als je van de veerboot komt loop je rechtdoor richting de grote moskee pal aan de overkant. Neem de straat aan de rechterkant en je staat bij Kanaat voor de deur.