• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 december 2009

Handboek snijtechnieken

handboeksnijtechniekenWaarom is dit boek me compleet ontgaan? Het ligt al een jaar in de winkels, en ik ontdek het nu pas, nota bene dankzij de fraaie rode cover. Handboek snijtechnieken is het ultieme cadeauboek voor de al wat ervarener kok die graag nog beter wil worden. Meteen in de tweede zin van de inleiding komt al de eerste tip voorbij. Hoe komt het dat je botersaus soms zurig smaakt? Dan heb je de sjalotjes niet fijn genoeg gesneden. Voor een saus moeten ze heel fijn zijn, dan kunnen ze namelijk snel hun smaak (en suikers) afgeven. Voor een bouillon of saus die uren moet sudderen moet je ze daarentegen grof hakken. En dan zitten we pas op pagina één. Echt, je houdt niet meer op met dit informatieve boek.

Van mes tot appelboor
Maar hoe krijg je die ui nou zo fijgesnipperd? Ja inderdaad: oefening en ervaring is een vereiste. Dacht je dat al die profkoks het meteen onder de knie hadden? Het helpt wel als je begint met een scherp mes. Of nee, het begint met de stahouding, zo lees ik. Ook gaat het boek in op de geschiedenis van messen maken in west en oost (lees: Japan). Allerlei verschillende soorten messen komen aan bod, maar ook raspen, eiersnijders, appelboors en mandolines. Hoe slijp of wet je zelf je mes en hoe check je of het gelukt is? (antwoord: check op een tomaat).

Schaar
Door het hele boek heen staan overal kadertjes met superhandige tips. En wat is de toptip voor het schoonmaken van sperziebonen? Gewoon de eindjes erafknippen met een schaar. Dat deed ik al jaren, maar het voelt toch een stuk prettiger als topchefs officieel zeggen dat het goed is. Maar liefst vier auteurs staan op de cover vermeld: Marcus Wareing, Shaun Hill, Charlie Trotter en Lyn Hall. En de handen, althans bij de ‘nieuwe foto’s’, zijn van chef Richard Edwards. Nieuwe foto’s? Kennelijk is het boek gedeeltelijk al eerder in andere vorm gepubliceerd. Dat mag de pret niet drukken.

Kreeft tackelen
Het belangrijkste aan het boek zijn de superheldere stap-voor-stapfoto’s. Eerst heel veel groente, gevolgd door verschillende soorten vis schoonmaken, ontgraten, fileren, ontschubben. Een hele vis opdienen. Oesters en coquilles openen, garnalen pellen, krabben en kreeften tackelen. Hoe snij je vlees op de draad en snij je een hele kip aan aan tafel? Stoere mannen kunnen zich uitleven op het uitbenen van een complete lamsbout (daar heb ik m’n eigen adresje voor).

Eerstehulptips
En natuurlijk her en der geheime tips van de chef, zoals hoe je van die mooie ronde vleesmedaillons maakt. Ook het verwijderen van het wensbeetje van de kip komt aan bod, alleen gek genoeg wordt er niet bijgezegd waarom je dat zou moeten verwijderen. Het boek eindigt na fraaie hoofdstukken over gebak en fruit met eerstehulptips. Oja, een laatste tip die liefhebbers van Creatief met Kurk ongetwijfeld nog zullen herkennen: altijd ván je af.

Ach wat een fijn boek.

Marcus Wareing/Shaun Hill/Charlie Trotter/Lyn Hall, Handboek snijtechnieken, voorsnijden, hakken, kleinsnijden, fileren, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059562639, € 22,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Kip

Vega kijkje achter de schermen 5

Kookboek A La Mère de famille

Vorig bericht: « Maldon zout
Volgend bericht: Masterchef in Nederland »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN