• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 februari 2010

Kings of pastry

De documentaire kwam al uit op het IDFA, maar ik zag ‘m nu pas: Kings of Pastry. Geweldig onderwerp, helaas licht teleurstellend uitgevoerd. Waar gaat de film over? Om de vier jaar is in Frankrijk de verkiezing tot Meilleur Ouvrier de France, meestal afgekort tot MOF, en nee, daar zien de Fransen niks geks in. De hele onderneming is sowieso een bloedserieuze affaire. Drie dagen lang zien we zestien mannen (het zijn gek genoeg alleen maar mannen) in touw om de felbegeerde titel te bereiken. Overigens niet nadat ze vier jaar lang (!) geoefend hebben. Patissier zijn ze al lang, wat nog ontbreekt is de eer van het bleu-blanc-rouge-boordje dat je alleen als MOF aan je buis mag zetten.

kingsofpastry

Jengelmuziekje
In de film volgen we drie bezeten mannen, of eigenlijk vooral eentje, de andere twee hangen er een beetje voor spek en bonen bij. En al die mannen lijken ook nog sprekend op elkaar, zeker in witte koksbuis, dus dat valt in het begin niet mee. Terwijl de zestien kandidaten in koortsachtige concentratie aan het werk zijn, zwermen de juryleden er omheen. Zenuwslopend. Helaas heeft de filmmaker bedacht om hier een bijpassend jengelmuziekje onder de beelden te zetten. Om gek van te worden. De kijker dan, de patissiers hebben niets in de gaten.

Spuuglelijk
Het examen bevat diverse verplichte onderdelen. Neem nou het suikerwerk. Een zonder uitzondering spuuglelijk bouwwerk dat totaal van suiker is gemaakt, vol bloemetjes en strikken en kunstige constructies. Heel knap qua techniek, dat wel. Maar het knapste is als je hem heelhuids weet te transporteren, wat lang niet altijd het geval is, waarna de hele boel knetterend ineen stort. Een suikerwerk in miniversie hoort er ook bij, in plexiglazen doos en dat heet dan de ‘bijou’. Eveneens zeldzaam pijn doend aan je ogen. Om over je tanden maar te zwijgen, hoewel het geloof ik niet de bedoeling is om het ooit op te eten.

Instortend showstuk
Voorts allerlei taarten, opgebouwd uit talloze laagjes, smaken, kleuren en texturen. En een hele serie beeldschone minigebakjes, niet een paar, nee, een heel dienblad vol. Oja, en desserts zijn er ook nog. En al dat oogstrelende fraais wordt eenmaal op een bordje door de jury met één hap onttakeld… Op de derde en laatste examendag moeten alle maaksels op een groot buffet gezet worden voor de grande finale. En natuurlijk stort er een suikershowstuk in! Patissier in tranen, maar ook de andere mannen houden het niet droog.

Geen 16 medailles
‘Wees een vent!’ zegt de juryvoorzitter, die zich er niet voor schaamt dat hij pas na 3 pogingen (lees: 12 jaar) MOF wist te worden, “Je moet alles geven wat je hebt”. Op de prijsuitreiking bekent hij met tranen in de ogen dat hij helaas geen 16 medailles mag uitreiken. Mooi moment.
Toch jammer van die jengelmuziek, van de overbodige ‘daddy I love you’-scènes tussendoor en van die soms onduidelijke focus qua personages. Geweldig onderwerp, alleen helaas niet zo ijzersterk uitgewerkt.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Foodfilm Chef

Filmpjes: 1 week zonder pakjes

Instagram-docu #followme

Vorig bericht: « Lekker Opscheppen 2e druk & internationaal?
Volgend bericht: Sapuitje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN