Oei, bijna vergeten. Ik had nog een recept beloofd uit het vrijdag besproken moestuinierkookboek Zelfgeoogst. Daarin staan veel huis-tuin-en-keukenrecepten die je vast al kent. Maar deze wortel-appelpakketjes vond ik verrassend. Wortel doet het goed in zoet gebak, denk maar aan worteltaart, wortelcake, wortelbrownies. Maar ze kunnen ook in appelstrudel. Dat blijkt in dit geval niet zo’n opgerolde rol, maar handzame vierkante eenpersoonspakketjes. Ook goed. Nog een stuk makkelijker ook. En bovendien met pompoenpitten erover, ter verhoging van de feestvreugde.
Nodig:
1 winterpeen (al dan niet zelfgeoogst…)
2 moesappels (bijv. goudreinetten)
4 plakken filodeeg
1 handjevol pompoenpitten
2 el honing
1 eidooier
1 el rietsuiker
snufje zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de appel en wortel, meng met honing en zout. Leg 4 vellen filodeeg naast elkaar. Schep op elk vel (ontdooid, neem ik aan!) filodeeg wat wortelmengsel. Vouw de pakketjes als envelopjes dicht. Bestrijk met eidooier en bestrooi met pompoenpitjes en suiker. Bak de pakketjes in ± 20 minuten gaar en goudbruin in de oven. Tip: lekker met een bol yoghurtijs of walnootijs.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Zelfgeoogst (uitgeverij Snor & Marian Flint). Lees hier mijn recensie.
Foto: Anna de Leeuw