• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

17 maart 2010

Lepelgebak

Vriend T uit E luidde de alarmbel op collegiaal trakteergebied. Er schijnt namelijk een heuse nieuwe rage door het land te woeden. Als zelfstandige zonder personeel heb ik geen naaste collega’s. Dus fenomenen als afdelingsvergaderingen, kantoortuinen, koffiemachines en roddelen bij het kopieerapparaat gaan tegenwoordig aan mij voorbij. Net zoals de verjaardagstraktaties. Maar vriend T. is leraar op een grote middelbare school en komt om in de collega’s, die om de haverklap jarig zijn. Hij lichtte me in over de nieuwste trend wat betreft collegiaal trakteren: lepelgebak.
lepelgebak
Gepatenteerd concept
Wat is lepelgebak? “Een plastic bakje met daarin klodders vette smurrie, die je er met een lepeltje (vandaar de naam) uit dient te lepelen.” Zo beschreef hij het althans. En dat terwijl hij dol is op vlaai. Maar vlaai is ouderwets. Net als de moorkop en de tompouce. Die zijn op zijn werk passé. “Al mijn collega’s doen nu aan lepelgebak, het is echt een trend”, verzuchtte hij. Even zoeken op internet. Het blijkt zowaar een heus gepatenteerd gebaksconcept, dat lepelgebak.

Bij mekaar houden
Rare naam, als je erover nadenkt. Gebak is iets dat gebakken is. Daarom heet het zo. Toch? Dus in ieder geval iets waarvan de bodem of het omhulsel bestaat uit een cake-taart-deeg-achtige substantie. Daarna al dan niet gevuld met iets smeuïgs, denk: slagroom, mousse, banketbakkersroom. Maar het kenmerkende van lepelgebak is juist dat er geen deegbodem is. Vandaar dat plastic bakje om de boel heel jobcohennerig bij mekaar te houden.

Verrassing?
Niet zo gek, de uitvinder blijkt namelijk een zuivelfabrikant, Grensland Zuivel. Die wil natuurlijk zuivel slijten, geen deeg. Alhoewel, wacht even, in sommige exemplaren zit wel iets deeg-achtigs. Ik lees ergens over stukjes stroopwafel of speculaasjes. Maar verder is het vooral smeuïg lepelen. “Een verrassing in een luxe bakje” noemen ze het zelf. Ik heb het nog niet persoonlijk getest, maar ik heb dan ook geen collega’s, en ik moet zeggen dat de beschrijving mij niet razend nieuwsgierig maakt. Terwijl ik toch heus gebaksliefhebber ben. Liefst zelfgebakken. Maar da’s pas echt ouderwets, geloof ik…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tropische cake

Pistachetaartjes

Stemadvies

Vorig bericht: « Appelstrudel met wortel
Volgend bericht: Tweede druk Lekker Opscheppen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN