• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 april 2010

Eten bij De Librije

Afgelopen weekend heb ik gegeten bij De Librije. Tijdens mijn vorige bezoek hadden ze nog nul sterren, dus kun je nagaan hoe lang dat geleden was. Hoog tijd voor een update. Nu moet ik erbij zeggen dat ik als fervente thuiskok soms een tikje huiverig ben voor sterrentoestanden. Al dat schuim en gedoe en stikstof en mist van prei en gedeconstrueerde tomatensoep. Jaja. Maar niets van dat al. Ondanks acht mondvermaakjes en daarna nog eens negen gangen stond ik uiteindelijk flabbergasted, diep onder de indruk en volmaakt gelukkig om half twee weer op de Zwolse keitjes.

Oase
We waren met z’n zessen en aten in de keuken. Extra leuk, want ik mag koks graag op de vingers kijken. librije1Nu is het gekke dat ondanks een man of 40 personeel, het een oase van rust is in de kloosterkelder onder het restaurant, waar de keuken zich bevindt. Geen schreeuwende koks, geen paniekerige hectiek, hooguit wat getik van borden en bestek. Tweede opvallende constatering: waar zijn de loeiende fornuizen? Antwoord: die zijn er niet. Er is welgeteld één inductieplaat waarop gekookt wordt, en er is nog ergens een warmhoudplaatje met een twintigtal pannetjes met sauzen, maar verder is het allemaal kouwe kant. Chef Jonnie Boer loopt ontspannen rond, komt er soms even bijzitten, laat wat dingetjes proeven en vertelt graag over zijn gerechten.

Geboetseerde oester
Het eerste officiële gerecht (na genoemde serie mondvermaakjes met als thema Hollands Glorie) is al meteen beeldschoon, geheel toepasselijk ‘Oyster on the beach’ genoemd. librije2De oesterschelp blijkt echter geen oester maar een geboetseerd stuk ganzenlever, met een oester eronder verstopt. Daarna komt de beroemde signature dish ‘Cocktails & Dreams’, die op de kaart overigens ‘Cocktail van krab en garnalen met groentes van boven en onder de grond’ heet. Librije3
Een dubbeldekker met bovenop een trits garnalen en een keur aan sierlijke blaadjes en bloemetjes, waaronder een fraai knalgele. ‘Dat is van spitskool die we laten doorschieten’, vertelt de chef, en inderdaad, je proeft letterlijk een blaadje spitskool dat smelt op de tong. Hetzelfde geldt voor het witte bloemetje dat duidelijk hint naar rucola. De tweede verdieping van het gerecht is een bordje ‘aarde’ van krab, met daarin poppenhuisachtige groente. Ach wat mooi, zowel om te zien als om op te eten, elk onderdeel op zich is een feestje, het geheel is prachtig in balans.

Masterchef
Ik had dit gerecht op televisie laatst nog voorbij zien komen bij het fameuze Britse programma Masterchef, toen de (naar later bleek) winnaar van het programma, Dhruv, een dagje meeliep en dit gerecht moest maken. The Lie-bre-zjee, noemde de presentatrice het restaurant hardnekkig. Verdorie, in alle euforie vergeet ik er helemaal naar te vragen. En dat terwijl ik zo nieuwsgierig ben of dekselse Dhruv dit gecompliceerde gerecht echt na één keer proberen al in de vingers had. Geloof namelijk nooit wat je ziet op televisie…

Zanzibar
Het voert te ver om het hele menu hier op te gaan sommen. Alles was geweldig. En spannend. En soms onbekend, zoals de zeebesjes, een soort grijze korrelige sliertjes die geserveerd werden bij de makreel. ‘Op Zanzibar til je ze handenvol zo uit het water’, vertelt Jonnie, ‘maar hier kost het een fortuin’. Ook komt hij nog even langs met een flink stuk vlees in papier. ‘Van een melkkoe. Net zo mooi dooraderd als een Wagyu-rund, dus daar moeten we toch wel wat mee kunnen?’ Ik kom het de volgende keer graag uitproberen.
librije4

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Als eten even moeilijk is

Ons eten

Kookboek 100 recepten met de blikopener

Vorig bericht: « Over de kook versus Masterchef
Volgend bericht: Iets uit niets: pasta met eend »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN