De receptenwebsite iensrecepten.nl is vanaf vandaag omgedoopt in okokorecepten.nl. In januari 2008 werd de site gelanceerd als zusje van de succesvolle restaurantsite IENS. Vanwaar nu al deze grote ommezwaai? Ik vraag het aan één van de twee oprichters, Diederik Ettema. ‘We willen naar het buitenland’, vertelt hij. ‘Daar is IENS geen begrip zoals hier, maar erger nog, ze kunnen het niet eens uitspreken.’ Als Masterchef-fans onder elkaar hoeven we alleen maar te memoreren hoe de Librije in het Engelse televisieprogramma onherkenbaar verbasterd werd tot The LiebreZjee. Maar dit terzijde.
Toekomstdromen
Natuurlijk wel jammer dat er ruim twee jaar tijd, geld en energie is gestopt in het promoten van iensrecepten, als die naam nu helemaal wordt losgelaten. ‘Inderdaad’, beaamt Ettema, ‘maar beter nu dan over een jaar. Tegen die tijd willen we actief zijn in Engeland.’ En daarna? De volgende stap wordt wellicht Duitsland, maar dan samen met een partij die al op de Duitse markt actief is. Maar voorlopig zijn dat nog toekomstdromen. Op dit moment heeft de site 100.000 bezoekers per week, gemiddeld ruim 14.000 per dag. De doelstelling voor eind dit jaar is 175.000 per week (25.000 per dag).
Oude-werelddenken
Ooit begonnen met 300 recepten bevat de website er intussen 2800. Die zijn afkomstig van sponsors als Honig, Miele, Boursin en Alpro soya, en daarnaast uit kookboeken en de eigen redactionele receptendatabase. Nagenoeg alle kookboekuitgevers van Nederland doen mee (‘Alleen Veltman wilde niet’) en stellen per boek vijf recepten ter beschikking. Vijf gratis recepten, terwijl een recensent het er normaalgesproken met eentje moet doen? Ettema: ‘Zelfs de Engelse uitgever van Jamie Oliver vindt het juist stimulerend voor de verkoop. Maar inderdaad, sommige uitgevers hebben er wat meer moeite mee dan andere, maar dat vind ik echt oude-werelddenken’.
Palindroom
Hoe is de naam Okoko ontstaan? Ettema: ‘Mijn mede-oprichter Wim Andréa en ik hebben lijstjes gemaakt en zijn daarna gaan schrappen. Vervolgens check je de beschikbaarheid, ook internationaal, en het kleine lijstje namen dat uiteindelijk overbleef hebben we voorgelegd aan mensen uit de doelgroep. Okoko vonden we de leukste, en door die herhaling van o’s is hij lekker goed te onthouden.’ Een palindroom, ook nog eens. Ondanks dat de naam iensrecepten verdwijnt, is IENS overigens wel nog steeds aandeelhouder, samen met foodtrendwachter Anneke Ammerlaan en ‘een technische partij’.
Smulweb
Wat is eigenlijk het verschil met die andere Nederlandse receptengigant, Smulweb? Ettema: ‘We zijn lastig te vergelijken. Smulweb biedt user generated content, iedereen mag alles erop zetten wat ‘ie wil, maar je weet nooit of een recept klopt. De recepten van onze website zijn daarentegen betrouwbaar, want ze worden allemaal door de redactie gecheckt. Echt, ook in kookboeken van Nigella zitten fouten. Maar natuurlijk sluipt er ook bij ons wel eens iets doorheen, ik kan niet alles persoonlijk gaan nakoken.’
632 erwtensoeprecepten
Ook op okokorecepten kun je trouwens wel, net als Smulweb, je eigen recepten zetten, maar dat eigen receptenboek is niet algemeen toegankelijk. Ettema: ‘Anders heb je voor je het weet 632 erwtensoeprecepten op je site, en wat moet je daarmee? Maar we zijn op dit moment achter de schermen volop bezig met een aantal verbeterslagen, en het Eigen Receptenboek is er daar één van. Tja’, lacht hij, ‘het is nooit af hè?’