• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 juli 2010

Barbecuerecept Uruguay

Een beetje sneu is het wel natuurlijk, voor Uruguay. De halve finale van het WK verliezen en dan is het daar op het moment ook nog winter, zodat het lastig is om het nationale verdriet te verdrijven met de favoriete nationale bezigheid: barbecuen. Wij kunnen ons daarentegen koesteren in een overwinning én fraai barbecueweer. Wat je noemt een win-winsituatie. Daarom vandaag een echt Uruguayaans recept, voor chimichurri. Inderdaad, vaak toegeschreven aan Argentinië, maar in Uruguay kunnen ze er ook wat van.

Asado en parillero
Barbecuen is niet zomaar een bezigheid in Uruguay, het is hoogst serieuze business. Het heet trouwens ook geen barbecue maar asado, en het gebeurt altijd op een houtgrill. Die staat buiten. Rechts is een grote korf waar het hout ingaat, alle brandende kooltjes die eruit vallen worden naar links geschoven, onder een groot schuin vleesrooster. Onderin is het heter dan bovenin, en het is de taak van de parillero, de vleesman, om het vlees te bewaken en te verschuiven. Dat kan soms uren duren. In de tussentijd is de rest van de familie bezig om de bijgerechten te maken. Want die mogen er best bij, maar het enige wat geroosterd wordt op dat houtsvuur is vlees. Geen tofu-spiezen, geen groentepakketjes, geen vegetarische onzin. Een asado is met vlees.

Azijn
En geen vlees zonder chimichurri natuurlijk! En dat is niet een soort pesto zoals je hier vaak in restaurants (of godbetert, knorrpakjes) ziet. De echte chimicurri is een mengsel van heel fijngehakte kruiden, maar vooral veel azijn. Je bewaart het in een fles en vult het steeds aan met azijn, zodat de chimichurri in de loop van het seizoen steeds krachtiger van smaak wordt. Let op het is géén marinade! Je giet het (het is vrij dun) over het vlees zodra het van de grill komt. Dat doet iedereen zelf op zijn eigen bord. Een fles met een klein tuitje is daarom handig, maar in een kommetje doen en dan eruit scheppen met een lepel kan ook.

Recept
Om het concrete recept heb ik letterlijk maanden moeten smeken bij de van oorsprong Uruguayaanse, maar sinds haar kinderjaren in Nederland wonende Soledad. Maar dat komt omdat er net zoveel recepten voor bestaan als er Uruguayanen zijn, iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Dus leef je vooral uit. En o ja, het is ook heerlijk over biefstuk uit de grillpan. Voor als het een keer geen barbecueweer is. Hier vind je het recept voor echte Uruguayaanse chimichurri.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Perenijsjes

The Taste of Life Basics

Bloemkoolsteak

Vorig bericht: « Simpele zomersalade
Volgend bericht: Filmpje: Koken voor de foto »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN