Oké, het tijdstip (half vijf ’s middags) is niet handig en van Rudolph van Veen moet je houden, maar verder is The Taste of Life Basics beslist geen onaardig kookprogramma. Reisde de stekelharige kok aanvankelijk de hele wereld rond, nu zoekt hij het dichter bij huis. De ongetwijfeld reuze aardige maar verder vrij overbodige presentatrice is verdwenen, nu is het alleen nog Rudolph die doet waar hij goed in is: toegankelijke gerechten maken. En dat hij kok is kun je goed merken aan de waardevolle praktische tips die hij geeft.
Aardappeltaart
The Taste of Life Basics, de titel zegt het al, gaat terug naar de basis: ingrediënten en wat je ermee kunt doen. Zo stond vorige week de aardappel in de hoofdrol, vanmiddag is de champignon aan de beurt. Eerst een rondje langs de kweker om te zien hoe dat spul eigenlijk groeit, daarna de keuken in voor wat eenvoudige maar leuke gerechten, zoals deze aardappeltaart van de bakplaat.
Miele-promotie
Tussendoor zijn er lichtelijk schools gebrachte feitjes over voedingswaarden en aanverwanten, maar ach, een stukje educatie is nooit weg. Alleen die grote promotie voor de Miele-kookworkshops (tja, de sponsor, het blijft commerciële televisie) mag wel een tandje minder. Hoewel niemand er natuurlijk tegen kan zijn om de Nederlanders de basiskunst van het koken bij te willen brengen.
Goudgeel gebakken
Blijft alleen dat rare tijdstip over. Wie zit er op vrijdagmiddag om half vijf voor de buis? Ouden van dagen die nog hebben leren koken van hun moeder of kleine zelfstandigen zoals ik, die toch vrijuit over hun tijd kunnen beschikken. Maar goed, als ik overdag een kookprogramma kijk is dat weer werk natuurlijk. En tja, Rudolph blijft Rudolph. An acquired taste, zoals dat heet. Ik herinner me uit de vorige serie nog de geweldige zin ‘gaar gegrilde groente op een goudgeel gebakken pizza’. Dat kan alleen hij op die manier uitspreken.
The Taste of Life, vrijdag om 16.30 uur bij RTL4.