Er komt geen einde aan de stroom van kookboekjes-over-één-onderwerp. De nieuwste is Lasagne. Inderdaad, over die pastalaagjesovenschotel die de meeste mensen in dit land uitsluitend kunnen maken met behulp van een Knorr-pak, wat natuurlijk totaal van de gekke is. Misschien dat auteur Laura Zavan daar iets aan vermag te veranderen? Zo moeilijk is het namelijk niet om zelf te maken.
Voorkoken
Uiteraard gaat de volbloed Italiaanse Zavan ervan uit dat je ook zelf je pasta rolt, wat in het nuchtere Nederland ongetwijfeld lang niet iedereen doet, maar veel lekkerder is het wel. Maar gek genoeg kookt zij de verse pastavellen voor in water, wat een hoop gedoe en geplak oplevert, en helemaal niet nodig is. Ik ben zo vrij haar daarin tegen te spreken.
Lasagne zonder pasta
Goed het deeg hebben we gehad, nu de sauzen. Eerst stap voor stap uitleg over bechamelsaus, tomatensaus en ragù (echt op z’n bolognees, dus nagenoeg zónder tomaat!) en vervolgens kan het grote combineren beginnen. Dat wordt in de vormgeving leuk weergegeven, niet met volle ovenschalen, maar met sorteringen ingrediënten op stukjes deeg. Ook ovenschotels met andere pastasoorten zitten er trouwens tussen, van macaroni tot paccheri. Zelfs lasagne zónder pasta komt aan bod; ook met pannenkoekjes of het hier schier onverkrijgbare pane carasau kun je stapelen in een ovenschaal.
Van eend tot artisjok
In de tweede helft van het boek komen er grote schalen voorbij schuiven die er stuk voor stuk uit zien om op te vreten. Lasagne met eend, met konijn, met lamsvlees en artisjokken, met voorjaarsgroenten en ricotta, met coquilles en andijvie. Als je daar voor de komende weken geen lasagne-inspiratie van krijgt, dan weet ik het niet meer.
Laura Zavan, Lasagne, uitgeverij Becht, ISBN 9789023012955, € 9,95