• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 juli 2010

Vers op je bord

Hee wat gek, een kookboek zonder auteur. Of is het beroepsdeformatie dat ik daarop let? Enfin, Vers op je bord belooft ‘de lekkerste recepten met groente en fruit’. Er was ook al een Van de melkboer, een Van de slager en Van de bakker (overigens wél van een auteur, Leanne Kitchen), maar kennelijk wisten die me niet genoeg te kietelen om een recensie-exemplaar van aan te vragen. Groente en fruit is een ander verhaal, daarvan eten we sowieso te weinig, dus alle extra inspiratie is altijd welkom. En inspiratie is er genoeg, in 373 pagina’s recepten. Da’s een hoop, voor nog geen 17 eurootjes.

Steenvruchten
Het boek is onderverdeeld in twee helften: eerst fruit, dan groente. Het fruit is weer verder onderverdeeld in citrusfruit, hard fruit (appel, peer, granaatappel, rabarber), zacht fruit (aardbei, framboos, druif etc), steenvruchten (zo noemen wij ze zelden, maar dat zijn bijvoorbeeld abrikoos, perzik en kers) en tropisch fruit (de rest). De groenten hebben een soortgelijke subverdeling in soorten.

Barbados
Bij elke soort fruit of groente eerst wat algemene info: wat is het, hoe groeit het, hoe komen we eraan (leuke weetjes à la ‘de grapefruit is 300 jaar geleden ontdekt op Barbados’). Daarna onder het kopje ‘Kopen en bewaren’ praktische informatie wat betreft groeiseizoen, aanvoer (opvallend veel dingen zijn het hele jaar verkrijgbaar), aankooptips (hoe moeten ze eruit zien, waar moet je op letten bij het kopen) en bewaartrips (in de koelkast of niet? En hoe lang maximaal?).

Geen lambada
Vervolgens komt nog het onderdeel ‘Bereiding’met hoe je het spul schoonmaakt en prepareert. En als het meezit is er ook een kopje ‘Variëteiten’ met namen van rassen, maar daar was kennelijk niet altijd plek voor (of kennis over?). Zo staan bij de druiven wel de Thomson, Flame, Red Globe en de Muskaat, maar bij Aardbeien geen woord over de Lambada, Polka of Honeoye.

Groene, geen witte
Van de boysenbes had ik zelfs nog nooit gehoord: ze zien eruit als langwerpige bramen, ruiken naar frambozen en hebben de dieppararsse kleur van de (mij ook al onbekende) loganbes. Dat het een uit het Engels vertaald boek betreft, kun je bijvoorbeeld zien aan het onderdeel Asperges. Alleen Nederlanders gaan bij asperges voetstoots uit van witte, maar hier worden groene bedoeld, de witte schitteren door afwezigheid. Maar ondanks de recepten voor pies en trifle en strawberry curd staan er talloze gerechten in van over de hele wereld, van fattoush tot caponata, van shitakewontons tot thom kha gai. Elke groente- of fruitsoort krijgt minstens twee recepten, als het even kan voorzien van een paginagrote foto.

Vers op je bord, uitgeverij Terra, ISBN 9789089891990, € 16,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Michael Pollan: Een pleidooi voor echt eten

Kookboek Autisme en koken

Vegatopia kookboek

Vorig bericht: « Heimweekeuken: gemberbier
Volgend bericht: Koken voor de hond »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN