• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 september 2010

Pesto (niet uit een potje)

Bij verjaardagen stuit ik nog veel te vaak op toastjes met pesto-uit-een potje. Van die vaalbleke smurrie die in de verste verte niet herinnert aan de bedwelmende geur en telefooncelgroene kleur van verse basilicum – toch het hoofdbestanddeel van deze Italiaanse saus. Gesecondeerd door pijnboompitten, olijfolie en kaas. Dat kan Parmezaanse kaas zijn of pecorino, daar zijn de meningen ook bij Italianen over verdeeld. Maar wat treffen we steevast aan in fabriekspesto? Goedkoop opvulmiddel in de vorm van aardappelen en cashewnoten. Ik moet dan altijd weer terugdenken aan die uitzending over pesto van de Keuringsdienst van Waarde, die om de zoveel tijd weer langskomt in de herhaling. Mooiste moment is wanneer een Italiaanse fabrieksmanager met droge ogen durft te beweren dat hij thuis in zijn zelfgemaakte pesto ook altijd aardappelen en cashewnoten doet, heus, echt waar, terwijl zelfs zijn bestofjaste medewerkers er uiterst besmuikt bij staan te kijken. Je moet maar durven, glashard liegen op televisie.

Uit een potje: GrandItalia pesto alla genovese:
Inhoud: zonnebloemolie, 29,8% basilicum, aardappels, glucosesiroop, cashewnoten, grana padano kaas (met ei-proteïne), pecorino kaas, zout, extra vergine olijfolie, 1% pijnboompitten, zuurteregelaar: melkzuur, knoflook.

Vandaag gaan we zelf pesto maken. Omdat het zo ontzettend simpel is en omdat het duizend keer lekkerder is. Basilicum vind je tegenwoordig overal. Sterker nog: heb je een kwijnend plantje ergens in de keuken staan waar geen land mee te bezeilen valt? Hup, even pesto maken. Dat kan namelijk ook in kleine hoeveelheden.

Nodig voor 2 kleine glazen potjes:
2 flinke bossen verse basilicum
1 knoflookteentje
30 g pijnboompitten
60 g pecorino (of parmezaan)
± 1 dl extra vergine olijfolie

Tips:

  1. Die kleine plastic bakjes met 3 takjes basilicum van de supermarkt schieten niet op. Koop ferme bossen op de markt of pluk 1 à 2 plantjes helemaal kaal.
  2. De olijfolie niet braaf afmeten, maar gewoon zoveel erbij gieten als nodig is. Dat kan per keer verschillen, afhankelijk van hoe riant je berg blaadjes was.
  3. Bewaar in brandschone glazen potjes in de koelkast onder een dun laagje olijfolie tegen de schimmel. Na elk gebruik gladstrijken en opnieuw wat olie erover.
  4. Pecorino is zouter dan Parmezaanse kaas. Eerst proeven voordat je zout toevoegt.
  5. Pijnboompitten eerst roosteren? In dit recept is mijn ervaring dat het qua smaak niet uitmaakt.
  6. Kan zelfs met de staafmixer, maar doe dan wel de blaadjes in porties.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tapasp: poffertjes met geitenkaas

Gourmand Cookbook Awards: nep of echt?

Spinaziepasta uit de oven

Vorig bericht: « Knoflooktaart
Volgend bericht: Donna Hay Seizoenskookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN