• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 oktober 2010

Appelmoes (niet uit een potje)

Ik stuitte laatst in de supermarkt op Appelmoes light. Zelfs appelmoes is kennelijk niet ontsnapt aan de light-rage. Ach ja, light. Het leek zo’n briljant idee, tot er ook light chips kwamen en iedereen volledig gerustgesteld alleen maar méér chips ging eten. Zo schiet het niet op natuurlijk. In lightproducten is suiker vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen, die tot wel 600 keer zoeter kunnen zijn! Op de BBC zag ik laatst een interessante reportage waarin een Nederlandse neurochirurg uitlegde dat een gerecht weliswaar zoet kan smaken, maar dat de hersenen feilloos doorhebben dat er toch echt geen suiker is binnengekomen. Want de bijbehorende energie ontbreekt. Wat doet het brein dan? Die geeft het lichaam een signaal om toch nog maar wat extra’s naar binnen te werken.

Het werd treffend in beeld gebracht aan de hand van twee rugbyteams. De ene ploeg kreeg voor en tijdens de wedstrijd alleen suikervrije frisdrank, de andere kreeg gewone. Na de match volgde voor beide teams een uitgebreid banket. Wat bleek? De suikervrije jongens aten samen veel meer dan de suikerjongens. Tja.
appelmoes-potje

Uit een potje: Hak Appelmoes light
Inhoud: Appelen, antioxidant (L-ascorbinezuur), zoetstoffen (cyclamaat, sucralose)

Vandaag een gerecht dat juist vanwege die suiker zo populair is aan Hollandse eettafels. Sinds jaar en dag krijgen onze lust-ik-niet-kindertjes appelmoes door de warme prak om het zoeter te maken. Heel veel Nederlanders komen vervolgens nooit meer af van het appelmoessyndroom. Toch is appelmoes heerlijk hoor! Maar dan niet ergens doorheen. En zelfgemaakt. Daarom nu ook eens het recept voor onvervalste Hollandse appelmoes.

Nodig voor 4 personen:
1 kilo goudreinetten
50 g suiker (of naar smaak)
1 flinke theel kaneel

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in stukjes. Doe ze in een pan met een eetlepel water. Voeg de suiker en kaneel toe en schep alles goed om. Breng aan de kook tot je licht gepruttel ziet en zet dan het vuur laag, met het deksel schuin op de pan. Check na een kwartier of de stukjes appel helemaal zacht zijn. Zo niet, geef ze dan nog 5 à 10 minuten. Je hebt nu appelcompote met zachte stukjes appel die in je mond vanzelf uit elkaar vallen. Als je er even de pureestamper opzet, wordt het appelmoes. Ware fanaten duwen het mengsel door een (roer)zeef, met als resultaat een supergladde substantie die sprekend doet denken aan… appelmoes uit een potje. Tja, dat moet je ook maar net willen natuurlijk.

Tips:

  1. Goudreinetten zijn echte moesappels die tijdens het koken uit elkaar vallen. Maar je kunt in feite van alle appels moes of compote maken, al moet je ze dan soms wat langer koken. Experimenteer ook eens met twee smaken appels door elkaar. Of maak eens appel-perenmoes.
  2. Stukjes geschilde appel worden snel bruin, en daarmee krijgt ook je appelmoes een minder appetijtelijke kleur. Snel schillen dus. Of dompel alle geschilde stukjes meteen in een schaal met water waar wat vers citroensap door geroerd is, dat gaat het bruin worden tegen.
  3. Appelmoes kinderachtig? Laat in plaats van dat water een scheutje calvados meekoken. En serveer dan als warm toetje met een dotje ijskoude crème fraîche.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gefrituurde courgettebloemen

Indische kip met kokos

ANWB test wegrestaurants

Vorig bericht: « Zilveren Ui voor Lucas Rive
Volgend bericht: Rolladetouw in kleur »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN