In het zonovergoten Overveen ontving chefkok Lucas Rive van De Bokkedoorns vanmiddag de ‘Zilveren Ui’ trofee 2010 uit handen van Oos Kesbeke, directeur en gangmaker van het Amsterdamse familiebedrijf in tafelzuren. Na Paul Fagel en Margo Reuten is Rive de derde chefkok die dit kleinood mocht ontvangen, als blijk van waardering ‘voor zijn bijzonder culinaire talent en zijn verdiensten voor het gebruik van tafelzuur in het bijzonder’.
Blokkie kaas
Lucas Rive werd bij wijze van voorafje toegerapt door Lange Frans (onherkenbaar in een keurig pak) waarbij veelvuldig de term ‘silveren eui’ viel. Daarna was het woord aan Kesbeke zelf, die smakelijk vertelde hoe het de augurk is terechtgekomen in culinair Nederland. Namelijk met een telefoontje, een paar jaar geleden, van een zaakwaarnemer van Jonnie Boer die ‘iets wilde’ met picalilly. Dat moet later dit jaar uiteindelijk resulteren in een speciale lijn tafelzuren onder de naam Oos & Jonnie (‘Als een soort Ben & Jerry’). ‘Want’, zegt Kesbeke, ‘we willen af van het feit dat augurken alleen omwikkeld worden met een plakkie ham en dat zilveruitjes op een blokkie kaas worden geprikt.’
Zwevende uitjes
Maar gelukkig zijn er steeds meer chefs die culinair aan de slag gaan met de bekende Hollandse waar. Rive bewees ter plekke zijn culinaire creativiteit in de vorm van een keur aan even prachtige als heerlijke hapjes rondom het thema zoet-zuur, waarin uiteraard regelmatig een augurkje of streepje picalilly opdook. Zelfs in het welkomstdrankje zweefden de uitjes. En intussen liet ook de Hollandse herfst zich van haar fraaiste kant zien.
Bonk zilver
Waarom Rive dit jaar de bokaal krijgt? ‘Je kan heel erg met ‘m lachen’, verklapt Kesbeke, ‘maar ook omdat hij in 30 seconden een prachtig nieuw gerecht in elkaar tovert.’ Halverwege zijn gloedvolle betoog ontstaat even lichte paniek als de trofee kwijt blijkt, maar die wordt gelukkig snel weer gevonden. ‘Eén bonk zilver’, verzucht Kesbeke, ‘een rib uit m’n lijf’. Hij refereert ook nog aan het feit dat De Bokkedoorns nu al 20 jaar twee sterren heeft en dat Lucas Rive er al 25 jaar chefkok is.
‘Ik heb gewacht op die ui van jou’, zegt Rive.
Kesbeke: ‘Zie je wel dat je om ‘m ken lachen?’